В Twitter влизат в сила промените на Мъск за синята отметка

В Twitter влизат в сила промените на Мъск за синята отметка
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.04.2023
  • Сподели:

Сините отметки започнаха да изчезват от предишни проверени акаунти в Twitter в четвъртък, тъй като започнаха да се налагат политиките, прилагани от новия собственик Илон Мъск.
Мъск, който закупи компанията за 44 милиарда долара през 2022 г. и досега се бореше да я направи печеливша, заплашва от месеци да премахне това, което той нарече „наследените сини отметки". Отметката преди това обозначаваше акаунти, които са били проверени за автентичност и биваше давана на акаунти на знаменитости, журналисти и медии.
Сега потребителите, търсещи потвърждение, ще трябва да плащат за Twitter Blue, противоречивия абонамент от $8 на месец, при което всеки акаунт може да получи синя отметка.
Въвеждането на промените в четвъртък беше хаотично. Много високопоставени потребители се обърнаха към платформата, за да заявят, че няма да плащат за сини отметки съгласно новата политика, докато други обявиха, че ще напуснат платформата изцяло. Human Rights Watch и NAACP туитнаха, че няма да плащат за Twitter Blue.
SCOTUSblog, новинарски уебсайт, който следи работата на Върховния съд на САЩ, заяви, че ще спре изцяло да публикува в Twitter. Публикацията следва подобен ход от NPR, американската радио мрежа, която напусна Twitter миналата седмица, след като беше обозначена като „свързана с държавата медия" съгласно новите политики на платформата.
Премахването на процесите на безплатна проверка също породи опасения относно риска от дезинформация и представяне на легитимни организации и хора. В четвъртък се появиха множество фалшиви държавни акаунти – включително някои, които се представят за Службата за вътрешни приходи на САЩ в сезона за данъчни декларации. Други смениха снимките и биографиите на акаунта си, за да се представят за видни фигури. Фалшив туит на Джеф Безос, съобщи че разпуска Amazon, а фалшив туит на Джон Маккейн - че самолетът му се е разбил (сенаторът от Аризона почина през 2018 г.).
По-рано Twitter обяви, че правителствените организации могат да кандидатстват за безплатна синя отметка чрез специална програма, но някои съобщиха, че досега не са успели да го направят. В четвъртък системата за бърз транзит Bay Area, системата на метрото в района на залива на Сан Франциско, където се намира централата на Twitter, туитна, че е кандидатствала за такава отметка, но не е получила отговор от компанията.

Експерти заявиха, че липсата на проверка на такива субекти увеличава рисковете от измами и дори заплашва да срине реакцията при бедствия онлайн, като агенции като Националната метеорологична система вече не проверяват.
Имитациите са повтарящ се проблем, откакто Мъск пое компанията. През ноември платформата трябваше да постави на пауза промените в абонаментната програма поради наплив от „проверени" акаунти, представящи се за законни потребители и организации.

Станете почитател на Класа