Полицията в Канада разследва кражба товар за 20 милиона от летището в Торонто

Полицията в Канада разследва кражба товар за 20 милиона от летището в Торонто
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.04.2023
  • Сподели:

Полицията в Канада разследва дързък обир на близо 20 милиона канадски долара (14,8 милиона щатски долара) в злато и други предмети с висока стойност от летище Пиърсън в Торонто. В четвъртък вечерта регионалната полиция на Пийл каза, че златото и други стоки са били откраднати в понеделник, след като контейнерите са били разтоварени от самолет.
„Самолет пристигна тук на летището рано вечерта. Съгласно нормалната процедура, самолетът беше разтоварен и товарът беше транспортиран от самолета до съоръжение за задържане на товари. Това, което мога да кажа е, че контейнерът съдържаше пратка с висока стойност. Съдържаше злато, но не само за злато, а и други предмети с парична стойност", каза инспектор Стивън Дюйстейн, обявявайки кражбата.
Следователи от Кралската канадска конна полиция също проучват кражбата, която е една от най-големите в историята на Канада. Управата на летището в Торонто отказа да коментира кражбата, позовавайки се на „активното полицейско разследване".
Златните мини от северно Онтарио често доставят кюлчета през летището на града, което обработва почти половината от въздушните товари в страната.
Дюйстейн каза, че в момента не би го нарекъл „професионална" работа, добавяйки, че разследването продължава и инцидентът е изолиран случай. Полицията не идентифицира предназначението на откраднатия товар, нито потвърди, че златото все още е в страната.
Но това не е първият път, когато летище в района на Торонто превзема заглавията заради обир на злато.
На 25 септември 1952 г. златни кюлчета на стойност 215 000 долара са откраднати на летище Малтън, предшественик на Пиърсън. По онова време това бе най-големият обир на злато в историята на Канада. Коригирана спрямо инфлацията, днешната кражба би струвала 2,3 милиона канадски долара.
По време на този обир шест дървени кутии със злато бяха отмъкнати от стоманена клетка от товарната зона на летището, преди да бъдат натоварени на самолет, пътуващ за Монреал. „Изглеждаше сякаш просто са изчезнали", каза тогава следовател пред Toronto Star. На пръв поглед перфектното престъпление, без свидетели, така и не беше разкрито. Предишни кражби на висока стойност бяха насочени към безценна снимка и огромните запаси от кленов сироп в страната. През 2014 г. Ричард Валиер измъкна сироп за 17 милиона канадски долара от склад в Квебек, част от стратегическия резерв на провинцията. Това предизвика широкообхватно разследване, което в крайна сметка го залови, и роди холивудски сценарий.

Станете почитател на Класа