Илон Мъск: „Фалитът на САЩ е въпрос на време“

Илон Мъск: „Фалитът на САЩ е въпрос на време“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.04.2023
  • Сподели:

Американският бизнесмен Илън Мъск каза, че САЩ ще изпаднат в неплатежоспособност по дълга си в даден момент.
„Като се имат предвид федералните разходи, въпросът е кога, а не дали ще изпаднат в неизпълнение", каза той в Twitter.
Той коментира видео на Белия дом, което напада републиканците за отказа им да одобрят по-висок таван на държавния дълг.
Администрацията на САЩ наскоро призова Конгреса да повиши тавана, който сега е определен на 31,4 трилиона долара. Републиканците, които сега контролират Камарата на представителите, традиционно са скептични относно допускането на по-голям дълг и настояват за намаляване на държавните разходи.
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън по-рано каза "Агенцията ще трябва да предприеме извънредни мерки, за да предотврати фалит, след като страната достигне тавана на дълга си. Мерките трябва да позволят плащането на сметките до юни".
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект в края на 2021 г. за повишаване на тавана на дълга с 2,5 трилиона долара до 31,4 трилиона долара, предотвратявайки потенциален фалит. Тогава Йелън каза, че законопроектът е предотвратил недостиг на средства за федералното правителство.
А като собственик на „Туитър" Илон Мъск заплаши със съд технологичния гигант „Майкрософт". Той твърди, че компанията, чийто съосновател е Бил Гейтс, е използвала данни от социалната мрежа без разрешение.
"Те са обучени да използват незаконно данни от „Туитър". Време е за съдебно дело", заяви милиардерът.
Мъск не предостави допълнителни подробности или доказателства в подкрепа на твърдението си.
Новината идва, идва след като „Майкрософт" обяви, че ще спре достъпа на „Туитър" до една от платформите си за онлайн реклама.

Станете почитател на Класа