Швеция притиска Сърбия да наложи санкции на Русия

Швеция притиска Сърбия да наложи санкции на Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.04.2023
  • Сподели:

Сърбия се стреми да остане военно неутрална въпреки искането на Швеция да наложи санкции на Русия и да приведе външната политика на страната в съответствие с европейската, каза сръбският президент Александър Вучич в сряда на съвместна пресконференция с шведския външен министър Тобиас Билстрьом.
„Г-н Билстрьом настоя Сърбия да наложи санкции срещу Русия и повтори това няколко пъти, изисквайки нашата външна политика да бъде приведена в съответствие с тази на страните, които са или членки на ЕС, или са на път да станат членове", каза Вучич.
„Той посочи, че след 200 години военен неутралитет Швеция сега е решила да се присъедини към военния блок. Обясних, че разбирам позицията на Швеция, но трябва да се разбере и нашата. Военният блок ни нападна без одобрението на Съвета за сигурност на ООН през 1999 г., така че нашите емоции са малко по-различни и ние се стремим да останем военно неутрални и да не се присъединяваме към този блок, който ни нападна против волята на ООН, потъпквайки ООН в опит да наруши териториалната цялост на страната ни. Разбира се, това доведе до тежки жертви сред цивилни, военни и полицаи в нашата страна", каза Вучич и благодари на шведския външен министър за откровеността.
Президентът подчерта, че „разбира всички послания на Швеция - от санкциите срещу Русия до това как Белград трябва да се държи спрямо Прищина". Вучич напомни „Сърбия е независима и суверенна държава, която взема решения, като със сигурност има предвид възгледите на своите партньори".
Александър Вучич по-рано заяви в обръщението си към нацията след заседание на Съвета за сигурност, че Белград подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции на Русия. Вучич каза, че Сърбия ще спре всички съвместни военни учения с всички чуждестранни партньори. Той отбеляза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски нации, съжалява за последните събития в Източна Европа и остава готова да предостави хуманитарна помощ на Киев.

Станете почитател на Класа