За тайните задгранични „полицейски участъци“ на Китай

За тайните задгранични „полицейски участъци“ на Китай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.04.2023
  • Сподели:

Тази седмица ФБР арестува двама мъже, обвинени в провеждане на тайна задгранична полицейска операция в Ню Йорк от името на китайските власти. Двамата - граждани на САЩ - са обвинени в използване на помещенията за „неофициален полицейски участък".
Полицията в Обединеното кралство, Германия, Холандия и Канада започна разследване на подобни обвинения в своите страни. В сряда Крис Филп, министър на вътрешните работи на Обединеното кралство, каза, че участъците предизвикват „голяма загриженост".
Колко са? Според правозащитната група Safeguard Defenders, която за първи път привлече вниманието към проблема през 2022 г., има 102 задгранични полицейски управления в 53 държави, включително Италия, Франция, Канада, Великобритания и Холандия. Доклади, публикувани в китайските медии, показват, че те са на повечето континенти.
Кога се появяват? Първо през 2016 г., когато бюрата за обществена сигурност на Нантонг и Уенжоу започнаха да пускат пилотни участъци в чужбина. Те бяха последвани от подобни инициативи от властите на Кингтиен през 2018 г. и вероятно са управлявани от бюрото за обществена сигурност във Фуджоу, за което последните двама арестувани са обвинени, че работят.
Нантонг, Уенчжоу, Кингтиен и Фуджоу, са градове на или близо до югоизточното крайбрежие на Китай, регион, който исторически е изпращал огромен брой китайски мигранти в чужбина. По-голямата част от 1,7 милиона китайски имигранти в Европа идват от Уенжоу или Кингтиен.
Каква е връзката им с китайската комунистическа партия? В обвинителния акт срещу арестуваните се твърди, че те са действали като „агенти на правителството на КНР". Това обаче изглежда е свързано предимно с обвиненията, че от 2015 г. те са помогнали за организирането на протести във Вашингтон срещу китайски дисиденти.
Отвъдморските полицейски участъци, които се появиха наскоро, са плод на въображението на китайските регионални бюра за обществена сигурност, а не на централното правителство или партия. В Китай „местните власти получават пространство да експериментират радикално в изпълнението на мандати отгоре".
Какво всъщност правят? Изглежда, че постовете не са обслужвани от действителни полицейски служители. Тяхната привидна цел е да помагат на китайски граждани в чужбина с административни проблеми, като например подновяване на шофьорски книжки. Има обаче доклади че те участват и в операции за „убеждаване за завръщане". Това са опитите на китайските власти, директно или чрез пълномощници, да накарат заподозрени в престъпления или дисиденти да се върнат в Китай. Роднините в Китай на издирваните хора понякога са под натиск за участие в тези кампании.
През 2022 г. министър на китайското министерство на обществената сигурност каза, че 210 000 души са били убедени да се върнат през 2021 г., главно във връзка със случаи на предполагаеми телекомуникационни измами.
Китайската комунистическа партия има набор от инструменти за тормоз над дисиденти в чужбина.
В някои случаи хора, издирвани от китайското правителство, просто са изчезвали от задгранични места, само за да се появят в китайския арест. Такива операции често изискват сътрудничеството на трети държави.
Във вторник Ван Уенбин, говорител на външното министерство, каза, че „няма такова нещо като задграничен полицейски участък".

Станете почитател на Класа