Германският президент поиска прошка на годишнината от въстанието във Варшавското гето

Германският президент поиска прошка на годишнината от въстанието във Варшавското гето
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.04.2023
  • Сподели:

Президентът на Германия поиска прошка за престъпленията, извършени от страната му през Втората световна война, на годишнината от въстанието във Варшавското гето.
Франк-Валтер Щайнмайер, първият германски президент, който говори на честванията в столицата на Полша, се присъедини към своите полски и израелски колеги, за да отбележи 80 години от обреченото въстание на еврейските бунтовници срещу нацистките окупатори. „Днес стоя пред вас и моля за вашата прошка за престъпленията, извършени от германците тук", каза Щайнмайер.
Официалната церемония се проведе на Паметника на героите от гетото, който се намира на мястото на въоръжените сблъсъци през въстанието.
Варшавските евреи започнаха въоръжено въстание срещу нацистите на 19 април 1943 г., предпочитайки да умрат в битка, отколкото да бъдат изпратени в лагер на смъртта. Това беше най-големият акт на еврейска съпротива срещу германците по време на войната. Смята се, че около 7000 евреи са загинали в битките и още 6000 при пожарите, запалени от нацистките войски в гетото.
„Трябва да помним. Абсолютното зло съществуваше под формата на нацистите и техните съучастници. И абсолютното добро съществуваше под формата на жертви и бунтовници от всяка нация", каза израелският президент Исак Херцог.
„Бунтът беше самоубийство. Не можехме да спечелим, но трябваше да им навредим", каза преди годишнината оцелялата Халина Биренбаум, на 93 години.
По-рано в сряда църковни камбани и сирени прозвучаха из цяла Варшава, докато доброволци раздаваха хартиени нарциси, които жителите да закачат на якетата си. Традицията е в чест на Марек Еделман, лидер на въстанието, който отбелязваше годишнината, поставяйки букет от нарциси, които приличат на жълтите звезди, които нацистите принудиха евреите да носят
Тази година хартиените нарциси се раздават и в други полски градове.
Нацистите създадоха гетото на площ от малко над три квадратни километра, година след нахлуването им в Полша през 1939 г. Това е най-голямото гето от Втората световна война. Много евреи умират там от глад и болести, а повечето оцелели са изпратени в лагера на смъртта Треблинка.

Станете почитател на Класа