Макрон: „Блъскането по тигани няма да придвижи Франция напред“

Макрон: „Блъскането по тигани няма да придвижи Франция напред“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.04.2023
  • Сподели:

Еманюел Макрон каза, че удрянето на тигани няма да придвижи Франция напред. Около 100 протестиращи, удрящи тенджери и тигани, бяха отблъснати от полицията, когато френският президент посети фабрика в Елзас в опит да овладее гнева заради повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години.
Членове на профсъюзите CGT и CFDT се бяха събрали пред кметството в село Мутершолц, където Макрон започна поредица от посещения в селските райони на Франция, за да се опита да успокои напрежението около непопулярните промени в пенсиите.
Демонстрантите блъскаха тигани и вдигаха шум със свирки и клаксони. След многократни искания на полицията да се отдръпнат от района, където местните власти забраниха демонстрациите, полицаите използваха сила, за да ги избутат на 200 метра.
Макрон описа демонстрациите като времето, в което живеем. „Можем да стартираме отново френската индустрия за тенджери, ние не произвеждаме достатъчно. Реалността в цялата страна не е само на тези, които вдигат шум с тенджери или се оплакват. Моят приоритет е реиндустриализацията, работата и работните места. Винаги ще ме виждате сред хора. Трябва да продължа", каза той.
Спорадичните протести продължават, откакто Макрон подписа промените в пенсиите в закона през уикенда след три месеца на демонстрации и гняв на синдикатите, че правителството използва изпълнителна заповед, за да прокара закона, заобикаляйки гласуването в парламента. Тази седмица малки групи се събраха през нощта, особено в Париж, където бяха изгаряни кофите за боклук.
Удрянето на тенджери и тигани като нова форма на протест започна по време на телевизионното обръщение на Макрон, когато стотици се събраха пред кметствата да протестират. Това бе по предложение на неправителствената организация Атак, която се бори за социална справедливост. Тази форма на протест, която има дълга история в страната, може да последва Макрон из селските райони на Франция тази седмица.
Следващите общонационални синдикални демонстрации ще бъдат в Деня на труда на 1 май.
Междувременно някои поеха нови начини за протест. В сряда 60-годишният Ален Робърт, свободен катерач, известен като "френския Спайдърмен", изкачи 38-етажен небостъргач в Париж в знак на протест срещу повишаването на възрастта за пенсиониране. „Тук съм, за да покажа подкрепата си за онези, които се противопоставят на пенсионната реформа", каза той пред Ройтерс, преди да започне изкачването си на 150-метровия небостъргач в бизнес района La Défense в столицата.

Станете почитател на Класа