Разкриха хода на Макрон, който води до разкол между САЩ и Европа

Разкриха хода на Макрон, който води до разкол между САЩ и Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2023
  • Сподели:

Hill: Контактите между Франция и Китай предричат нарастващ разкол между Европа и САЩ

 

 

Разкриха хода на Макрон, който води до разкол между САЩ и Европа

 

 

Контактите на високо ниво между Франция и Китай подчертават нарастващото напрежение между Европа и САЩ относно отношенията им с Пекин, пише The Hill.

Както отбелязва вестникът, посещението на френския лидер Еманюел Макрон в Китай се проведе на фона на пристигането на президента на Тайван Цай Уен в Калифорния, което само подчертава противоречията между САЩ и Европа по този въпрос.

«Докато администрацията на Байдън и законодателите от двете партии описват Си като работещ за промяна на света от гледна точка на авторитарния модел на Китай, европейските лидери не са толкова единодушни относно рисковете и ползите от тесните връзки с Пекин», отбелязва изданието.

Визитата на Макрон, придружена от представители на френските бизнес кръгове, показва решимостта на Франция да поддържа, «ако не и да засили» икономическите връзки с Китай, въпреки твърденията на САЩ, че Пекин обмисля изпращането на оръжия на Русия.

„Диалогът с Китай и провеждането на преки, ангажиращи дискусии не означават, че изтривате икономическите връзки“, каза френски дипломат пред вестника.

В същото време критиците на Запад твърдят, че желанието на Макрон да засили икономическите връзки с Китай подкопава «всякакво усилие» в опита да бъде принуден Си Дзинпин да заеме «твърда» позиция спрямо Москва, посочва изданието.

Според Роланд Фройденщайн, вицепрезидент и ръководител на аналитичния център GLOBSEC Brussels, оказването на натиск върху Китай по въпроса за Украйна и в същото време привличането на бизнесмени с Макрон е „погрешен сигнал“.

„Това означава, че идваш с морков, но без тояга, а това от своя страна вече значи, че никакви приказки за тояга вече не важат», възмущава се той.

В същото време, както отбелязва изданието, подхода на ястреб на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се счита за по-съвместим с възгледите на Централна и Източна Европа, които не споделят позицията на Франция и Германия по отношение на Китай.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа