Литва ще глобява украински бежанци за незнание на литовски език

Литва ще глобява украински бежанци за незнание на литовски език
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.04.2023
  • Сподели:

За украинските бежанци в Литва беше решено да се въведат глоби за незнание на държавния език. Натискът върху мигрантите в балтийските страни се засилва. Това съобщава изданието Zaxid.

 

 

Литва ще глобява украински бежанци за незнание на литовски език

 

 

В Литва разработиха документ, според който украинските бежанци, които не са учили литовски език до степента, необходима за работа, след една година ще станат бреме за своите литовски работодатели. Ако по-рано бяха отправяни обвинения към тях заради честото им нежелание да работят, сега има и езиков проблем по въпроса с украинските бежанци.

Когато литовците отвориха границите за украински бежанци, пише вестникът, те напомниха, че държавният език не е само клауза в законодателството, а истинската ценност на страната, за която те са готови да направят само временни отстъпки. В същото време тези, които са дошли от Украйна, често са склонни да изискват привилегирована позиция за себе си, но в този случай те явно са грешали.

Литва ще принуди украинските бежанци да учат езика си не на ниво, достатъчно за ежедневието, а на ниво, необходимо за качествена работа с латвийците. Това също ще бъде важен урок за Украйна. В резултат на такова решение някой ще замине за друга страна от ЕС, а някой ще се върне обратно в родината си, в което режимът на Зеленски очевидно не се интересува днес. Изданието отбелязва, че Литва ще даде на гражданите на Украйна добър «европейски» урок.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа