Ситуацията е екстремна: Украйна спешно се нуждае от ракети с голям обсег

Ситуацията е екстремна: Украйна спешно се нуждае от ракети с голям обсег
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2023
  • Сподели:

Украйна се нуждае от ЗРС с голям радиус на действие и от авиационни комплекси с далекобойност 100+ км. И западните партньори на Украйна следва да осъзнаят екстремалността на ситуацията.

 

 

Планиращите въздушни удари руснаци са проблем, който трябва да бъде решен колкото е възможно по-скоро!

В момента РОВ са въвели занаятчийско производство на модули за управление и корекции за свободно падащи бомби ФАБ-250/500/1500 и техните модификации. Тези модули са ненадеждни и понякога отлитат в момента на изхвърлянето на бомбите, но руснаците разполагат със страшно много стари съветски бомби. Дори ненадеждността на модулите се компенсират от обема на материалите – бомбите и скоростта на производството на МУК. Особено опасно е, че те планират да наблегнат на използването на особено разрушителните и мощни 1,5-тонни ФАБ-1500 и техните модификации.

На свой ред занаятчийският и примитивен характер на производството на модули за тях позволява процесът да бъде пуснат в действие. Противовъздушната отбрана не е в състояние да се бори с бомбите и е много по-лесно да се свалят самите носители - многоцелевите изтребители и фронтовите бомбардировачи на РОВ. Но за да бъдат сваляни са необходими подходящите средства за унищожаване, защото руснаците вече могат да си позволят да бомбардират бойните линии и граничните райони, без да попадат в обсега на нашата ПВО, която има ограничен обхват за поразяване на целите.

Украйна се нуждае не само от системи за ПВО Patriot и SAMP/T, но и специално от ракети за тях в модификация с обсег над 100 км. Разбира се, само ЗРК не са достатъчни, тъй като не могат да покрият нужните участъци. Тоест, отново се връщаме към въпроса за самолетите.

Именно западните самолети с ракети "въздух-въздух" с обсег над 100 км могат да решат този проблем, който се разраства като снежна топка. Сред тези ракети е AIM-120 AMRAAM. И именно модификациите на AIM-120C5/C6/C7 позволяват безопасното за носителя унищожаване на целите. Когато руснаците започнат да губят критичните за тях самолети като Су-35, Су-34 и други, при това в собственото си въздушно пространство, тогава те ще се откажат от идеята за бомбен терор срещу Украйна. И ако по-рано тази дискусия можеше да се води спокойно с бюрократична небрежност, то сега не е така!

Украйна се нуждае от изтребители по западен образец и подходящо въоръжение. Що се отнася до ЗУР и ЗРК, те трябва да са с голям обсег на действие. Адаптирането на руската авиация към използването на бомби ни принуждава и ние да се адаптираме спешно. Това е въпрос от първостепенна важност.

 

Станете почитател на Класа