Обявиха точната дата на началото на контранастъплението на ВСУ след броени дни

Обявиха точната дата на началото на контранастъплението на ВСУ след броени дни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.04.2023
  • Share:

Американското разузнаване, според журналисти, смята, че загубата на Бахмут ще бъде "психологически удар" за Киев. Съюзниците обаче са уверени, че сега всички усилия на отбранителните сили трябва да бъдат насочени към подготовката за мащабната контраофанзива.

 

 

В изтекли секретни документи на САЩ се разкрива вероятната дата на старта на мащабното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна. Това съобщава Newsweek в понеделник, 17 април.

Американците внимателно следят ситуацията на бойното поле в Украйна, по-специално в Бахмут в Донецка област. Там руснаците съсредоточават основните си сили в опит да поставят града под свой контрол.

Някои данни от американските документи сочат, че наистина бавно, но постепенно градът преминава в ръцете на руснаците. 

„Загубата му би била психологически удар, но градът не е жизненоважен за войната като цяло. Съединените щати и техните съюзници гледат към бъдещето, докато подготвят Украйна за пролетна „контраофанзива“, която според документите трябва да започне в края на април", се казва в съобщението.

В публикацията е посочена и датата 30 април, като тя не се базира на реални факти, а на подслушвани телефонни разговори.

В американските документи се говори и за загубите на руснаците. Само през февруари те са загубили 43 хиляди души, а други 180 хиляди са били тежко ранени. Това е много повече от числеността на личния състав на Руската федерация в първите дни на войната.

Дадени са и общите загуби на Украйна. Според изданието, от началото на военния конфликт въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 130 хиляди души, които са убити или ранени. В същото време информацията не е потвърдена от никого и само Генералния щаб или президентът имат право да озвучават числата.

Към момента на публикуване на материала украинската страна не е коментирала „изтичането“ на възможната дата за началото на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна.

По-рано анализатори от института ISW съобщиха, че въоръжените сили на РФ и ЧВК Вагнер могат да се обединят, за да превземат Бахмут . 

Наемниците, водени от Евгений Пригожин, се движат в окупираните територии с танкове Т-90. Това оборудване може да им бъде предоставено само от руското военно ведомство.

 

Станете почитател на Класа