Путин готви Русия за продължителна война с Украйна

Путин готви Русия за продължителна война с Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2023
  • Share:

Президентът на Русия Владимир Путин подписа в петък закона, улесняващ мобилизацията на руснаци в армията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

 

 

Според новия закон резервист вече може да бъде мобилизиран по електронен път, чрез портал на руските обществени служби, или дори чрез повиквателна, предадена на трето лице.

Новият закон, подписан от руския президент Владимир Путин вчера, който позволява на военните служби да изпращат повиквателни по електронен път, вместо да ги връчват лично, е част от подготовката на Русия за продължителна война в Украйна, заяви днес министерството на отбраната на Великобритания в своя оценка за ситуацията, съобщи Асошиейтед прес.

Според британското разузнаване "единният регистър на лицата, подлежащи на военна служба", ще бъде цифрово свързан с други държавни служби, което ще позволи на руските власти да "наказват отклоняващите се от военна служба чрез автоматично ограничаване на трудовите права и ограничаване на пътуванията в чужбина".

Тъй като законът влиза в сила едва по-късно през годината, британското министерство на отбраната заяви, че електронните повиквателни не сочат автоматично към "нова голяма вълна на принудителна мобилизация", а по-скоро са част от "по-дългосрочен подход за осигуряване на личен състав, тъй като Русия очаква продължителен конфликт в Украйна".

Междувременно 52 000 млади руснаци вече са получили уведомления за призоваване в рамките на редовната пролетна мобилизация в страната, а 21 000 от тях са се класирали за военна служба, заяви в събота полковник Андрей Бирюков, който отговаря за мобилизацията.

Бирюков взе отношение във връзка с опасенията, че новият закон за електронната военна повинност предвещава по-широка мобилизация на резервисти, подобна на тази, която Путин нареди през септември.

"Бих искал да подчертая, че всички отсрочки на военна служба за гражданите все още ще са валидни. А електронните заповеди за наборна военна служба няма да бъдат изпращани масово", каза Бирюков.

Досега повиквателните трябваше да бъдат предавани задължително лично на резервиста, посочва Франс прес.

 

Станете почитател на Класа