«На европейските бюрократи вече им е трудно да спят»: В САЩ забелязаха тревожен за Европа детайл по повод Украйна

«На европейските бюрократи вече им е трудно да спят»: В САЩ забелязаха тревожен за Европа детайл по повод Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2023
  • Share:

Foreign Policy: Студената война между САЩ и Китай заплашва да измести фокуса на Вашингтон от Украйна

 

 

"На европейските бюрократи вече им е трудно да спят": В САЩ забелязаха тревожен за Европа детайл по повод Украйна

 

 

Европейски чиновници публично демонстрират непоклатима увереност в готовността на САЩ да помогнат на Украйна, но при закрити врати се притесняват, че Вашингтон може да захвърли Киев, пише Foreign Policy.

«Назряващата Студена война на САЩ срещу Китай може да измести фокуса им от Украйна и европейския театър на военни действия. Ресурсите могат да бъдат преразпределени», се казва в публикацията.

В статията се отбелязва, че на миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепя съюзниците и Украйна „колкото е необходимо“. В същото време много европейци започват да се съмняват в жизнеспособността на подобни уверения поради предстоящите президентски избори през 2024 г., подчертава авторът.

„Това много силно пречи на европейците да спят“, цитира изданието Лиана Фикс, научен сътрудник за Европа в Съвета за международни отношения.

Западните политици непрекъснато твърдят, че режимът в Киев трябва да победи Русия на бойното поле и увеличават доставките на оръжие и военна техника.

В Москва на това нееднократно отговарят, че военната помощ по принцип няма да реши нищо, а само ще удължи страданията на украинския народ. Продължаващите бойни действия в Украйна, в които чрез боеприпаси, инструктори и прочие помощ участват всички страни от НАТО, ще доведат европейските народи до тотална криза на жизнения стандарт.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа