Френските протестиращи нахлуха в офисите на луксозната група LVMH

Френските протестиращи нахлуха в офисите на луксозната група LVMH
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.04.2023
  • Сподели:

Стотици хиляди хора демонстрираха в цяла Франция в четвъртък, като синдикалистите и стачкуващите за кратко нахлуха в парижката централа на компанията за луксозни стоки LVMH, в нов кръг от протести срещу непопулярните планове на Еманюел Макрон да повиши минималната пенсионна възраст от 62 на 64 години .
„Търсите пари за финансиране на пенсии? Вземете ги от джобовете на милиардерите", каза синдикалистът Фабиен Виледийо, докато централата на LVMH се изпълни с червен дим от факли. Луксозната група, чиито марки включват Louis Vuitton и Christian Dior, е собственост на Бернар Арно, най-богатият човек в света, чието състояние надхвърля 200 милиарда долара.
Мерцедес и контейнери за боклук бяха подпалени в западния град Рен, а протестиращи и полиция се сблъскаха в Нант, огнище на напрежение през последните седмици. Сълзотворен газ беше изстрелян на улица "Риволи" в центъра на Париж след сблъсъци близо до универсален магазин.
Френският президент е под натиск да изложи как правителството възнамерява да успокои общественото мнение и да продължи напред, ако непопулярните промени в пенсиите бъдат одобрени от конституционния съвет. След питане от министър-председателя Елизабет Борн, конституционният съвет ще вземе решение дали законодателството е в съответствие с френската конституция. Политици от левицата също поискаха от него да се произнесе дали може да се организира форма на граждански референдум за промените в пенсиите.
Министрите са уверени, че съветът ще одобри промените, след като правителството използва изпълнителна заповед, за да ги прокара без гласуване в парламента миналия месец. Ако е така, Макрон се надява незабавно да подпише новите пенсионни правила в закон, за да могат да влязат в сила преди края на 2023 г. Правителството се надява, че това ще сложи край на почти тримесечните протести, които понякога кулминираха в насилие и битки с полицията. Демонстрациите показаха чувството на широко разпространен гняв срещу Макрон.
Демонстрантите в четвъртък за кратко блокираха пътя за достъп до сградата на Конституционния съвет с кофи за боклук, като окачиха транспарант с надпис „конституционна цензура". Профсъюзите заявиха, че гневът ще остане и протестите ще продължат, ако законопроектът бъде приет.
Транспортът и училищата бяха засегнати от стачката в четвъртък, а някои събирачи на контейнери в Париж възобновиха столичната стачка за боклук, която беше спряна в края на март след натрупването на 10 000 тона боклук.
Имиджът на Макрон беше разклатен от протестите и той отново се възприема като откъснат от улиците и от ежедневните грижи на хората. Анкетьорите на Ifop казаха, че само 18% от французите вярват, че Макрон е близо до техните опасения, докато 58% от хората смятат, че крайнодесният лидер Марин Льо Пен е, добавяйки, че голямата разлика между двамата е „главозамайваща ". Льо Пен, чиято крайнодясна партия Национално обединение е най-голямата опозиционна партия в парламента, каза пред BFMTV „Ако законопроектът за пенсиите стане закон: Просто ще кажем на французите: гласувайте за Националното обединение".
Макрон ще покани представители на труда за дискусии, след като съдебното решение бъде публикувано. Той каза, че знае, че „следите от сегашните ни разногласия ще останат", но че иска да „погледне към бъдещето". Той свързва промените в пенсиите с необходимостта Франция да контролира публичните разходи и неговата по-широка програма за по-тесни икономически връзки между членовете на ЕС. „Гордея се с френския социален модел и го защитавам, но ако искаме да го направим устойчив, трябва да произвеждаме повече. Трябва да реиндустриализираме страната. Трябва да намалим безработицата и да увеличим количеството работа, която се извършва в страната. Тази пенсионна реформа е част от нея", каза той.

Станете почитател на Класа