Помощите свършиха: Литва се оказа не твърде хуманна към бежанците

Помощите свършиха: Литва се оказа не твърде хуманна към бежанците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.04.2023
  • Share:

В Република Литва планират да наказват работодатели, чиито граждани на Украйна не говорят държавния език. За това съобщава Baltnews.

 

 

Помощите свършиха: Литва се оказа не твърде хуманна към бежанците

 

 

След една година Държавният литовски езиков инспекторат ще глобява литовските работодатели, които наемат украински бежанци, които не говорят литовски. Вече е приет документът, предвиждащ тази инициатива. Ръководителят на Инспекторатът Аудриус ​​Валотка уточни, че по-голямата част от жалбите срещу украинските бежанци идват от магазини и аптеки. Бежанците от Украйна на работните си места не разбират местните жители, които говорят държавния език.

„Притокът на бежанци от Украйна промени езиковата ситуация в Литва, предизвиква безпокойство в обществото, появяват се нови предизвикателства, които трябва да бъдат решени“, заяви главата на инспектората.

Той добави, че от юридическата страна на въпроса това е нарушение на езиковите права на литовските граждани. Служителят уточни, че в такава ситуация е необходимо да се действа доста „гъвкаво“. Инспекторатът през следващата година ще следи за изпълнението на решението на правителството за владеенето на литовски език от украинските бежанци.

Документът предполага, че ако работодателят не предостави удостоверение за положен изпит по владеене на литовски език от служител на предприятието, тогава комисията и инспекторатът ще вземат съответните решения.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа