Ще сложим край на това заедно с руснаците: Китай посочи на САЩ къде им е мястото

Ще сложим край на това заедно с руснаците: Китай посочи на САЩ къде им е мястото
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.04.2023
  • Share:

Войната на Запада срещу нас се води не само на бойните полета, но преди всичко в информационното пространство. Изглежда, че и там те губят. За това свидетелстват публикации в китайския Global Times и американския The Washington Post.

 

 

Китай е сигурен в победата над САЩ

Въпросът как Китай трябва да помогне на Русия е от голямо значение за патриотите. Наистина посещението на президента Си беше възприето в целия свят като ясен знак за близкия съюз между двете велики сили. Но Русия е във война с обединените сили на Запада, а каква е помощта на Китай?

Почти не се чуват гласовете на тези, които твърдят, че самият факт на подкрепата от Китай е много по-важен от конкретните споразумения, дори и за военна помощ. Фантазирането за „китайския легион“ и хилядите танкове тип 90, които могат да бъдат изпратени на фронта в ешелони, е много по-интересно от задълбочаването в нюансите на международните отношения.

Междувременно Китай наистина прави всичко, за да подкопае хегемонията на САЩ. И тази дейност в никакъв случай не е тайна. Напротив, Китай прави всичко възможно да покаже на съюзниците си какво прави и защо.

Наскоро Global Times, китайско издание, адресирано до града и света, може би основният инструмент, с който Китай обяснява позицията си на английски (тоест все още езикът на международната комуникация), публикува статия с дългото заглавие „Еднополярно хегемонният ред под ръководството на САЩ е ненормално състояние, рано или късно той ще бъде реформиран."

Статията е публикувана под заглавие „Мнения“, но не е подписана от конкретен автор. Това беше редакционна статия, тоест изразяваше мнението на редакторите на Global Times. Това всъщност е мнението на Китай.

Статията беше придружена от красива карикатурна илюстрация: на снимката октопод в цилиндър с американско знаме покриваше целия свят с пипалата си, но някои от тези пипала вече бяха отрязани.

"Шокирани от продължаващата вълна от посещения на европейски лидери в Китай, призива на френския президент Еманюел Макрон за „стратегическа автономия“ и ролята на Китай като миротворец в Близкия изток, американските наблюдатели и медиите не могат да скрият ужаса си", пишат китайски журналисти.

Те показват как изглежда тази американска тревога. Ето заглавия от Fox News и The Washington Post: „Китай и Русия се връщат към мира отпреди 1989 г. и предизвикват водения от САЩ Запад“, а също: „Новият световен ред на Китай се оформя“.

Да, наистина, това е нов световен ред, казват в Китай.

„За изненада на САЩ днес дори Саудитска Арабия и Франция са уморени да толерират американци, които ги управляват или изискват подчинение", пише в статията.

"Характерна черта на световната структура преди 1989 г. беше груповата конфронтация. Да видим кой сега насърчава груповата конфронтация? Това е САЩ", Ян Сию, старши сътрудник в Китайския институт за международни изследвания, каза пред Global Times.

А Китай, подобно на Русия, не иска конфронтация, пишат в Global Times.

„Всички страни искат независимо развитие, но САЩ се опитват да поддържат хегемонистичен ред – това се превърна в противоречието на епохата. Така нареченият ред, основан на правила, е ред, който е наследил икономическата и идеологическа колонизация в нови форми и не предлага справедливи възможности за развиващите се страни", допълват китайците.

Сега Вашингтон се опитва да държи съюзниците си в „таралежни ръкавици“ и в същото време да сдържа Русия и Китай. Но всички опити на американските власти да запазят хегемония неминуемо ще завършат с провал. Значението на БРИКС нараства, докато влиянието на G7 намалява. Истинската де-доларизация започна:

"САЩ загубиха сърцата и умовете на голяма част от световното население в отчаян опит да запазят ЕС, вероятно Австралия и Обединеното кралство, като последната група на своя страна."

Нека отново подчертаем. Това не е просто публичност. Това е напълно официална позиция, изявление как Китай разбира какво се случва в света днес. Тази позиция се основава на факта, че в опитите си да сдържат Русия и Китай, САЩ губят силата си.

И Вашингтон изглежда е съгласен с тях.

Твърдостта на Китай в борбата за многополюсен свят, в който независимите страни си сътрудничат (и търгуват със собствени валути, а не с парите на други хора), е истински съюз с Русия. Китай ясно определи своята страна в конфликта.

Впрочем, ние ясно виждаме, че отслабването на Съединените щати се забелязва не само във факта, че Бразилия и Китай отказват долара при взаимни разплащания. Както знаете, непосредствената и най-важна цел на Съединените щати беше обявена за стратегическо поражение на Русия, което по същество е "победа на бойното поле".

А за постигането й е необходимо „контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна“. В съвременния свят, където войната се води предимно в информационното пространство, контранастъплението се обявява в медиите. С цели, срокове, количеството военна техника... Обявява се - и после изведнъж се оказва, че нещо не е наред.

Същият The Washington Post, който е толкова загрижен за сдържането на Русия и Китай, наскоро съобщи, че „критичната офанзива за Украйна“ може да бъде отложена поради изтичане на американски поверителни данни, метеорологични условия, бавни доставки на оборудване и липса на боеприпаси. Колко дълго може да се задържи? В САЩ не знаят със сигурност, но смятат, че може би преди лятото.

Какво може да бъде извлечено от тези публикации? Ето едно от двете. Или наистина няма възможност за настъпление на въоръжените сили на Украйна, въпреки всички усилия на НАТО. Или има опит за дезинформация: трябва да отслабите бдителността на руснаците, да се преструвате, че офанзивата не е подготвена, и след това да нанесете удар.

Дори и второто да е вярно, американците остават неуверени в успеха и правят опит за предварително "слагане на сламки". Те слагат тази сламка много усърдно - и пишат между другото, че:

"Преговорите за прекратяване на конфликта са малко вероятни през 2023 г. при всички разгледани сценарии."

Тоест не трябва да се очаква стратегическа победа над Русия на бойното поле, войната се проточва, невъзможно е да победим Русия, ние самите няма да загубим тук.

Съчетайте това с написаното в главния китайски вестник и ще получим картина на света, в който сферата на американската хегемония се стеснява, а пространството на свободата се разширява.

Какво следва от това?

Стойността на съюза с Китай не е, че Китай може да бъде принуден да се бори с нашия общ враг. И че Китай, заедно с нас, изгражда свят, в който общият враг е изолиран от свободните страни и народи. Китай влезе в този съюз не от голяма любов към нас и не с намерението да забърка торта за интересите на Русия - а защото имаме общо желание да отслабим Съединените щати и да унищожим еднополюсния свят.

Но не трябва да забравяме, че колкото и успешни да са нещата на международната арена, Русия не може да си позволи да бъде победена в боевете в Украйна. За да бъде победен хегемонът, врагът трябва да бъде победен на фронта.

 

 

Андрей Перла, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа