Подарък за Китай от Тръмп: Какво действително се говори в тайните документи на Пентагона

Подарък за Китай от Тръмп: Какво действително се говори в тайните документи на Пентагона
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.04.2023
  • Share:

Какво означава най-голямото изтичане на информация от американското разузнаване в мрежата? Това поредната психологическа спецоперация на САЩ ли е, за да ни подведат?

 

 

Или може би не става въпрос само за нас, но и за сложните вътрешнополитически подреждания в самите щати?

С изтичането на информация от Пентагона има повече въпроси, отколкото отговори. "Цариград" събра цялата налична информация по този въпрос.

Една от най-обсъжданите теми в международния дневен ред беше изтичането на секретна и поверителна документация на Пентагона, която се появи първоначално на сървъра на Discord в началото на март, а след това беше подхваната от водещите американски медии.

Въпросът дали тези изтичания са верни е спорен. Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на изтичането на информация, а Ройтерс, цитирайки три източника от администрацията на САЩ, заяви, че Русия или някои „проруски елементи“ стоят зад кражбата на данни. Така те се опитват по всякакъв начин да ни докажат, че публикуваната информация е истинска.

Какъв вид информация се съдържа в този изтекъл пакет? Документи - предимно диаграми и графики от 100 страници. Те засягат преди всичко Северна Корея, Китай, Иран и украинския конфликт.

Според The New York Times тези документи принадлежат на Обединения щаб на Пентагона. Въпреки това е събрана информация от редица разузнавателни агенции на Съединените щати: Агенцията за национална сигурност, Централното разузнавателно управление, Бюрото за разузнаване и изследвания на Държавния департамент на САЩ. Най-интересното за нашия читател, разбира се, е това, което се отнася до Украйна.

Какво изтече от Пентагона?

Според публикуваните документи битката за Бахмут сериозно изтощава украинската армия. За да защити единствената линия за доставки и да предотврати котел, режимът в Киев е бил принуден да изпрати елитни части от силите за специални операции, лишавайки предвидената контраофанзива от значителна ударна мощ.

Въпреки факта, че обкръжението беше предотвратено, стратегическата инициатива беше загубена и ССО претърпяха тежки загуби. Общите оценки на загубите за цялата кампания "скачат" в различни версии на документите. В единия Русия твърди, че е загубила 16-17,5 хиляди убити, Украйна - 61-71,5 хиляди, в другия съотношението на загубите е обратното.

Особено внимание е отделено на проблемите пред украинското контранастъпление през пролетта-лятото на 2023 г. В допълнение към загубите, почти пълното изчерпване на боеприпасите за съветските системи за противовъздушна отбрана на Украйна до май беше наречено сериозно препятствие пред "контраатаката".

Има информация за формирането на 12 украински бригади, от които 9 са обучени и снабдени от САЩ и НАТО. Шест от деветте са готови до 31 март, останалите до 30 април. В същото време има сериозен недостиг на танкове и бойни машини на пехотата - съответно 250 и 350 броя.

Изключително интересно е присъствието на територията на Украйна на малък контингент от войски на НАТО, а именно: 97 бойци от САЩ, Великобритания и Франция. Каква функционалност имат, къде са използвани тези „няма-ги-там“, не е точно посочено, но подобна информация очевидно ще постави още по-остро въпроса за пряката намеса на колективния Запад в конфликта.

Като се има предвид явното нежелание на американското и европейското общество да бъдат въвлечени в кървава баня, последствията за сегашните политици няма да закъснеят.

По въпроса за доставките на оръжия за въоръжените сили на Украйна от документите се оказва, че САЩ все още имат определени червени линии. Например, американски експерти се съмняват в рационалността на снабдяването на украинците с ракети с голям обсег, способни да поразяват цели дълбоко в руска територия.

Причините за опасенията са възможна ескалация от страна на Русия, включително използване на тактически ядрени оръжия, както и провокиране на Китай да доставя оръжие на руснаците.

В същото време в документацията с тревога се посочва, че Владимир Зеленски е предложил да се нанесат удари с дронове по цели в Ростовска област. Откъде американците имат тази информация? Това е друг важен момент в теча.

САЩ следят отблизо своите съюзници. С други думи, те ги шпионират. И не само украинския държавен глава, но и по отношение на Израел, Южна Корея, Великобритания. Загубите на репутация от това са неизбежни.

Истински или фалшиви документи?

Изтеклите в мрежата файлове не са чиста фалшификация, убеден е ръководителят на Центъра за изследване на военно-политическите конфликти, военният експерт Андрей Клинцевич:

"Това е истинско изтичане на информация, но с модификации, за да не навреди на американската сигурност. Информация за състоянието на въоръжените сили, съветниците и военната помощ на територията на Украйна не се разкрива".

"Всичко, свързано с Украйна в изтичането на информация, всъщност се дублира от официални източници. Голяма част от разкритото се отнася до взаимодействията със съюзниците на САЩ, особено Южна Корея. Това се прави с цел дискредитиране на сегашната президентска администрация", казва той.

"Най-вероятно това беше направено в интерес на републиканците и същия Тръмп. Тъй като Байдън прекрачи червената линия, заведе наказателно дело срещу него, всъщност премахна ограниченията за мръсотия при воденето на политическа борба и предизборната кампания", смята експертът.

Според анализатора сега в Съединените щати се разгръща основната борба за 2024 г., тоест за президентския пост. Изтичането на информация се случи точно след като Байдън пресече червената линия срещу основния си опонент.

Освен това изтичането не е нещо несистемно: има работа на цяла група, а не на някакъв отделен прототип на Сноудън. В края на краищата в изтичането на информация няма особено шокираща информация.

Има много чувствителна информация за шпионирането на съюзниците. И сега администрацията на Байдън се опитва да спре тези проблеми, да намали степента на напрежение с партньорите си.

"Що се отнася до нас, данните за небоеспособността на въоръжените сили на Украйна, за неподготвеността за контранастъпление, за липсата на боеприпаси и всичко останало - това може и да е реалност, но засега изглежда като дезинформация, за да ни подведе и ни принуждават да правим грешки, които могат да ни струват много големи загуби и цената на голям брой ресурси", каза Андрей Клинцевич в коментар за "Първи руски".

Историята с изтичането на секретни военни материали от американския Генерален щаб повдига повече въпроси, отколкото дава отговори, убеден е Алексей Кочетков, ръководител на Координационния съвет на движението Руски съюз:

"Според мен много неща са тревожни. Първо, как това изтичане се появи във времето. Буквално в навечерието на украинското контранастъпление, когато украинското разузнаване активно сондира линията ни на отбрана по цялата линия на съприкосновение, когато агентите в тила се активизираха".

"И тук ни подхвърлят, създава се впечатлението за особена дезинформация, подтикваща руското командване към определени решения", казва той.

Объркващи са и някои от детайлите, с които е обзаведена тази информационна операция, смята експертът. Включително и факта, че като че ли неща, които изглеждат надеждни, се смесват с неща, които не са много надеждни.

"Например, освен всичко друго, се оказва, че о, оказва се, че американците следят своите съюзници. Еха! Кой би си помислил", продължава експертът.

"Такива скандали възникват на всеки няколко години през цялото време, защото всички знаят прекрасно, че всяка разузнавателна служба във всяка страна по света винаги следи не само противници, но и съюзници. Американците правят това от самото начало", казва Кочетков.

Какво от това?

Обобщавайки, можем да кажем, че това изтичане е компилация от отворена информация, както и значително коригирани затворени анализи, така че да не нанесат пряка вреда на интересите на американската армия, а да ударят Байдън. Предполагаемите интереси са на Републиканската партия на САЩ и обкръжението на Доналд Тръмп.

Самият факт на такъв „Байдън-лийкс“ трябва да покаже, първо, ненадеждността на демократичната администрация, второ, да развали имиджа на Байдън в очите на най-близките приятели на Съединените щати, и трето, да сплаши собственото им население с факта, че ситуацията излиза извън контрол на Демократическата партия (тежкото положение на въоръжените сили на Украйна, рискът от ескалация, прякото участие на американски военни във военните действия и т.н.). И изглежда, че това обяснение е единственото рационално.

 

 

 

Владимир Александров, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа