Американски военни в Киев са помагали с оперативни данни на украинците

Американски военни в Киев са помагали с оперативни данни на украинците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.04.2023
  • Share:

Малък екип военни за специални операции, базирани в посолството на САЩ в Киев, са помагали с оперативни данни на украинските си колеги в първите дни на войната, пише ABC News, позовавайки се на свои източници.

 

 

Изрично се подчертава, че американците не са участвали в бойни действия, но с дейността си са допринесли за загуби на руските части в Украйна. Военните са помогнали и за надзора на използването на американско оръжие от страна на украинските военни.

Пред ABC ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов коментира, че в Киев нямат притеснения от изтеклите от Пентагона секретни документи и те няма да влошат отношенията между двете страни. Той се надява на победа в готвената офанзива, която е чакана не само в Украйна, но и от съюзниците, които не спират да предоставят военна и финансова подкрепа на страната.

Късно снощи ФБР арестува заподозрян за най-мащабното изтичане на секретни документи от Пентагона в последните години. Според New York Times той вероятно ще бъде съден за държавна измяна за всеки отделен публикуван документ. Това означава "десетки години" в затвора, отбелязва изданието.

Буданов е уверен, че Киев ще успее да си върне полуостров Крим, макар че много от съюзниците не споделят този оптимизъм, и предрича политически сътресения в Русия, които ще бъдат от полза за Украйна. Преди дни Крим отмени парада за Деня на победата на 9 май и се подготвя за защита. Според наблюденията на украинските анализатори на полуострова очакват морски десант и подготвят защитни съоръжения по плажовете.

Военен данък в помощ на операцията в Украйна

С 2-3% военен данък върху приходите на физическите лица Москва ще подпомогне своята специална военна операция в Украйна, предлага руската Дума. Това може да облекчи финансовите фондове на Москва, но вероятно ще разгневи руснаците, пишат анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) в своя обзор на военните действия в Украйна. Към момента Кремъл разчита на половинчати мерки за набиране на допълнително финансиране - например доброволни вноски от големите държавни компании.

 

Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

 

От института отчитат още, че дигитализирането на изпращането на призовки за мобилизация също има потенциал да покаже на руснаците, че жертвите във войната надхвърлят признатите от Кремъл.

И двете воюващи страни не дават сведение за загиналите собствени войници. Според украинците на фронта са загинали вече повече от 180 хил. руски военни. 

Ако Москва успее да промени стратегията си за разпределение на ресурсите - физически и финансови, то тя може да води продължителна война на изтощение. Русия може да се "регенерира", използвайки своето население и отбранителната си индустрия и да остане заплаха за Украйна и НАТО в дългосрочен план, предупреждават още експертите.

Германия даде разрешение на Полша за реекспорт на МиГ-29 на Украйна

Министерството на отбраната на Германия даде разрешение на Полша за реекспорт на пет самолета МиГ-29 за Украйна още в същия ден, в който Варшава официално изпрати запитване. Машините са част от резервите на ГДР и са предоставени на Полша през 2002 година.

Крайнодясната популиска партия AfD обвини правителството, че се присъединява към опитите на Полша да подстрекават войната в Украйна. 

Полският президент Анджей Дуда коментира преди дни по време на посещението на украинския му колега Володимир Зеленски, че страната му вече е предала осем бойни самолета от съветско време и се подготвят още шест. Словакия също предаде четира самолета МиГ-29 на Украйна.

Полша е предала и почти 300 танка на Украйна, пише на страницата си във Facebook Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това е почти половината от танковете, които държави от НАТО са прехвърлили в страната, допълват оттам.

 

Auf einer Zitatkachel steht neben dem Bild des Verteidigungsministers Pistorius:

„Ich freue mich Ihnen mitteilen zu dürfen, dass wir unseren polnischen Partnern die Lieferung von fünf MiG-29 aus ehemaligen NVA-Beständen an die Ukraine zusagen können. Der Antrag ging erst heute bei uns ein. Ich begrüße, dass wir in der Bundesregierung gemeinsam diese Entscheidung erzielt haben. Das zeigt:
auf Deutschland ist Verlass.“

 

Засега съюзниците на Украйна се въздържат да дадат модерни западни самолети, като например F16, макар че МиГ-овете са модернизирани и отговарят на стандартите на НАТО. Още в началото на годината Нидерландия декларира готовност да предаде остарелите си F16 на Украйна, но не получи подкрепа от останалите съюзници. Преди дни Дания заяви, че до лятото ще има решение дали да даде западни самолети на Киев или не.

Най-тежките битки - за Маринка и Бахмут

Руските военни съсредоточават усилията си в няколко направления - Лиман, Бахмут, Авдиевка и Маринка, като най-ожесточени са битките за Бахмут и Маринка, пишат в обзора си за 414 ден от пълномащабната война от ВСУ. В Запорожка и Херсонска област инициативата е на украинците.

През изминалия ден руските военни са извршили 11 въздушни удара и около 20 обстрела на населени места в Украйна. При тях има жертви сред цивилното население.

Преди дни стана ясно,че официално примирие между двете воюващи държави за Великден няма да има. Украинските власти дори очакват масови ракетни удари точно за празника и предупреждават гражданите да не пренебрегват сигналите за въздушна тревога.

Станете почитател на Класа