Близкият Изток се избави от САЩ, той избра Русия

Близкият Изток се избави от САЩ, той избра Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.04.2023
  • Share:

Nihon Keizai: Близкият Изток се обедини с Русия

 


Близкият Изток се избави от САЩ, той избра Русия

 

Неотдавнашното решение на страните от ОПЕК+ доброволно да намалят производството на петрол разгневи Съединените щати. Близкоизточните износители на черно злато обаче вече не се интересуват от тяхното мнение, пише Nihon Keizai. Те искат да поддържат стабилност на пазара и за целта избират сътрудничество с Русия.

Превод отNihon Keizai, Япония:

На 2 април някои членове на ОПЕК, включително Саудитска Арабия, и групата ОПЕК+ от големи страни производителки на петрол обявиха, че доброволно ще намалят производството на петрол от май до края на годината с общо около 1,15 милиона барела на ден , или 1% от световното търсене. Неочакваното решение доведе до покачване на цените на фючърсите на петрола с 8% спрямо предходния уикенд. Разминаванията с енергийната политика на САЩ станаха по-ясни.

Казахстан, Алжир и Оман се съгласиха с този ход, с което общото съкращаване достигна около 1,15 милиона барела.

На 2 април руският вицепремиер Александър Новак заяви, че обявените през февруари мерки за съкращаване с 500 000 барела на ден ще продължат до края на 2023 г. Така той подчерта солидарността на Русия с политиките на други държави.

На 16 март Новак посети Саудитска Арабия и се срещна с министъра на енергетиката Абдулазиз бин Салман.

Рияд и Москва, които обединиха усилията си, за да запазят влиянието си на петролния пазар, вървят в крак един с друг.

Вашингтон категорично се противопостави на съкращаването на производството с 2 милиона барела, решение, взето от ОПЕК+ през октомври миналата година. Такеши Уено, представител на Института за фундаментални изследвания «Нисей», счита, че нормализирането на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран е намалило влиянието на САЩ върху тези близкоизточни държави и така се е снижила необходимостта да се съобразяват с Вашингтон.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа