Протестите подпалиха любимата бирария на Макрон

Протестите подпалиха любимата бирария на Макрон
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.04.2023
  • Share:

Стотици хиляди хора продължават да демонстрират във Франция срещу плановете на Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране на 64 години, като избухват сблъсъци между демонстранти и полиция на фона на протестите в градовете Лион, Рен, Нант и Париж.
В столицата протестиращите подпалиха за кратко тентата на бирарията на левия бряг La Rotonde, добре известна с това, че бе домакин на противоречивата празнична вечер на Макрон, когато той ръководи гласуването на първия тур на президентските избори през 2017 г. Полицията каза, че няколкостотин "радикални елементи", са запалили контейнери и са хвърляли снаряди по служителите близо до ресторанта.
В Лион полицията използва сълзотворен газ, след като някои магазини бяха ограбени и прозорците на банките бяха разбити. В Рен полицията използва сълзотворен газ, а протестиращите хвърляха снаряди по служители.
Двумесечното протестно движение във Франция срещу плановете на Макрон да повиши минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 се превърна в най-сериозната политическа криза от втория му мандат като президент.
Всяка седмица профсъюзите водеха по един ден национални стачки и мирни улични демонстрации, въпреки че сблъсъци между полицията и протестиращите по краищата на демонстрациите започнаха да се случват от средата на март. Но докато активността леко намаля през последните седмици, профсъюзите заявиха, че французите ще продължат да се мобилизират и промяната трябва да бъде отменена.
„Ние все още искаме реформата да бъде отменена", каза Лоран Бергер, ръководител на центристкия профсъюз CFDT, пред радио RTL в началото на протестите. „Ние сме насред социална криза, демократична криза", каза той.
Правителството отказа да отмени промените в пенсиите. Всички страни очакват решение на 14 април от конституционния съвет на Франция, който оценява валидността на плановете на правителството.
Конституционният съвет, който има правомощието да отмени част или дори цялото законодателство, ще оцени промените в пенсиите въз основа на стриктно тълкуване на закона. Конституционни експерти казват, че съветът едва ли ще отмени изцяло законодателството.
Пенсионните предложения на Макрон включват повишаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години и ускоряване на увеличаването на броя години, необходими за получаване на пълна пенсия. Промените бяха прокарани чрез изпълнителна заповед в средата на март, като правителството умишлено заобиколи парламента, защото се страхуваше, че ще загуби вота. Този ход разгневи синдикатите и извади повече протестиращи на улицата, както и барикади в университети и повече участие на гимназисти.
Правителството си играе с времето, надявайки се, че протестите и стачките ще спаднат. Синдикатите искат да покажат, че протестното движение все още има инерция, каквото и да е решението на съвета.

Станете почитател на Класа