Белият дом обвинява Тръмп за хаоса при изтеглянето на войските от Афганистан

Белият дом обвинява Тръмп за хаоса при изтеглянето на войските от Афганистан
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.04.2023
  • Сподели:

Правителството на САЩ публикува преглед на хаотичното изтегляне на войските от Афганистан през 2021 г., което до голяма степен хвърля вината върху Доналд Тръмп, заявявайки, че „президентът Джо Байдън е бил силно ограничен от решенията на своя предшественик".
В четвъртък Белият дом публикува публично резюме от 12 страници на резултатите от политиката на САЩ около края на най-дългата война на нацията, като поема малко отговорност за собствените си действия. Администрацията каза, че повечето от прегледите след действието, които бяха предадени частно на Конгреса, са строго секретни и няма да бъдат публикувани.
„Изборът на президента Байдън за това как да извърши изтегляне от Афганистан беше силно ограничен от условията, създадени от неговия предшественик", се казва в резюмето на Белия дом, като се отбелязва, че „когато Байдън встъпи в длъжност, талибаните бяха в най-силната военна позиция от 2001 г. насам, контролирайки или почти половината от страната".
Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, каза, че Байдън е наследил изтощена операция в Афганистан, която е осакатила отговора на САЩ. „Преходите имат значение. Това е първият урок, научен тук. И на бъдещата администрация не беше позволено много от това. Байдън беше оставен пред тежък избор: да изтегли всички сили на САЩ или да възобнови битката с талибаните", каза Кърби.
Докладът посочва „умишлено деградиране" от администрацията на Тръмп – обвинение, което Кърби каза, че се отнася до предстоящото изтегляне на американските войски по време на управлението на Тръмп, освобождаването на хиляди талибански затворници, преговорите за „споразумението от Доха" от 2020 г. – сделка между САЩ и талибаните, която не включва правителството в Кабул – и виртуалното замразяване на афганистанската визова програма.
Талибаните превзеха Афганистан през август 2021 г., когато бившето подкрепяно от Запада правителство в Кабул се срина с изненадваща скорост и последните американски войски се изтеглиха. При Тръмп САЩ сключиха сделка с ислямистките талибани да изтеглят всички американски сили.
„Америка е на по-силна стратегическа основа, по-способна да подкрепи Украйна и да изпълни нашите ангажименти за сигурност по света, както и да се конкурира с Китай, защото не води сухопътна война в Афганистан", каза Кърби.
В доклада се отхвърлят прекалено оптимистичните оценки на разузнавателната общност относно готовността на афганистанската армия да се бие и се казва, че Байдън е следвал препоръките на военните командири за темпото на изтегляне на американските сили.
Белият дом твърди, че грешките в Афганистан са довели до справянето с Украйна, където на администрацията на Байдън се приписва подкрепа за защитата на Киев срещу нахлуването на Русия. Белият дом казва, че е симулирал най-лошите сценарии преди нахлуването през февруари 2022 г. и е предприел действия за публикуване на разузнавателна информация за намеренията на Москва месеци преди това.
Републиканците в Конгреса остро критикуваха изтеглянето от Афганистан, като се фокусираха върху смъртта на 13 военнослужещи при самоубийствен атентат на летището в Кабул, който също уби повече от 100 афганистанци.

Станете почитател на Класа