Китай санкционира де факто посланика на Тайван в САЩ

Китай санкционира де факто посланика на Тайван в САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.04.2023
  • Share:

Китай наложи допълнителни санкции на Хсяо Би-ким, де факто посланик на Тайван в Съединените щати, както и на мозъчен тръст в Ню Йорк и библиотека в Лос Анджелис и техния персонал, в отговор на посещението на президента Цай Инг-вен в САЩ тази седмица и след като Цай се срещна с говорителя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти по време на междинно кацане в Ел Ей.
Санкциите, обявени от службата на Китай по въпросите на Тайван, бяха насочени към Хсяо, института Хъдсън, който бе домакин на Цай в Ню Йорк и й връчи награда, и библиотеката на Роналд Рейгън, която беше домакин на срещата между Цай и Маккарти. Четирима граждани на САЩ също бяха включени в списъка, включително директора на института Хъдсън и настоящият ръководител и бивш директор на фондация Рейгън.
Санкциите забраняват на засегнатите и членовете на техните семейства да влизат в континенталната част на Хонконг и Макао, съобщиха държавните медии. Те също така забраняват на инвеститори и фирми, свързани с тях, да си сътрудничат с организации и лица от континента.
През август миналата година Китай наложи санкции на седем тайвански длъжностни лица и законодатели, включително Хсяо, които обвини, че са „привърженици на независимостта", след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.
Пекин смята Тайван за китайска територия, която да бъде „обединена" ако е необходимо със сила. Цай каза, че Тайван е суверенна нация и нейното бъдеще зависи от нейния народ да реши.
В петък службата по въпросите на Тайван на Китай обвини институциите и ръководителите на САЩ, че „осигуряват платформа и удобство за Цай Инг-вен да участва в сепаратистки дейности за независимост на Тайван".
Службата също така обяви „наказания" на тайванската организация, Prospect Foundation, която включва в своя борд, бивши тайвански министри и изпълнителни директори и регионалния съвет на азиатските либерали и демократи, обвинявайки ги, че са „положили всички усилия, за да угодят на анти-китайските сили".
Китайските санкции ще имат малко практическо въздействие върху Хсяо, тъй като висши тайвански служители не посещават Китай, а китайските съдилища нямат юрисдикция в Тайван. Китай многократно предупреждаваше и двете страни, че срещата не трябва да се състои, и разположи ударна група от самолетоносачи във води югоизточно от Тайван часове преди преговорите. Китай също така разположи кораби на бреговата охрана за необичайни патрули и проверка на борда, което предизвика протест от Тайван.
Министерството на отбраната на Тайван инструктира тайванските кораби, включително товарни и фериботни услуги, да не сътрудничат на опитите на патрула да се качи на борда и да ги инспектира.

Станете почитател на Класа