Киев има план за освобождаването на Крим

Киев има план за освобождаването на Крим
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.04.2023
  • Сподели:

Севастопол да бъде преименуван, а на Крим да се издигне паметник по повод знаменателната реплика „Руски кораб, върви на ***“ - това са част от мерките, които Украйна планира да предприеме, след като си върне полуострова.

 

 

Програмата, наречена "12 стъпки за деокупацията на Крим", бе оповестена от секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов. Тя представлява план за юридическите и организационните действия, които ще бъдат предприети, след като Украйна си върне анексирания полуостров.

Документът е подготвен "с участието на широк кръг специалисти и експерти" и съдържа точки като "незабавното освобождаване на всички граждани на Украйна, на кримските татари, на украинците, преследвани от Русия по политически мотивирани обвинения от 2014-а година насам"; признаването за незаконни на всички сделки, които не са сключени по украинското законодателство след февруари 2014-а година и връщане на имуществото на предишните му собственици; депортирането на всички граждани на Русия, "които са пристигнали да живеят в Крим незаконно след февруари 2014-а година", както и наказателно преследване на бивши граждани на Украйна за колаборационизъм и държавна измяна.

Кримският мост трябва да бъде разрушен

Освен това се предвижда разрушаване на Кримския мост "с цел осигуряването на пълна свобода на мореплаването", референдум по въпроса за проекта и местоположението в Крим на паметник, свързан със знаменателната фраза "руски кораб, върви на ***", както и преименуване на Севастопол, който играе "определена роля в руската идеология, митология и пренаписване на историята".

Представителите на властовия апарат в Москва са определени в плана като "боклук". Държавните служители на Крим, които са сътрудничили с руските окупатори след анексията, ще бъдат подложени на чистка по примера на денацификацията на Германия след Втората световна война, съобщи Данилов.

"Крим - това е Украйна! В Крим живеят наши граждани, граждани на Украйна, очакващи завръщането си у дома!Никога не сме ги забравяли и няма да забравим милионите очи, които с надежда и вяра гледат към Украйна", се казва в края на документа.

Връщането ще стане по военно-дипломатически път

По-рано началникът Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов заяви, че украинската армия ще осовбоди всички завзети от Русия територии, а окупираният Крим ще бъде върнат по комбиниран път - с военна сила и дипломация. Той изтъкна, че главната задача е връщането на Украйна към общопризнатите в света граници от 1991-а година.

На свой ред председателят на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ Марк Мили изрази съмнения, че в течение на тази година украинските части ще успеят да отблъскан руската армия и да си върнат контрола над Донбас и Крим. Това е "много много сложна, но не и невъзможна военна задача", казва генералът в интервю за "Defence One".

Станете почитател на Класа