ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.04.2023
  • Сподели:

Убийството на Фомин в бар, свързан с "Вагнер" в Санкт Петербург, може да разкрие допълнителни пукнатини между Кремъл и неговия вътрешен кръг

 

 

Институтът за изследване на войната (ISW) публикува съкратена актуализация на кампанията в Украйна за 2 април.

Очаквано, докладът се занимава с убийството на известния провоенен руски военен кореспондент Максим Фомин (с псевдоним Владлен Татарски) в Санкт Петербург на 2 април. Отбелязва се, че Фомин е бил един от най-значимите руски блогъри в платформата Telegram с 560 000 последователи. Имал е и дълбоки връзки с групата "Вагнер", Кремъл, Донецката народна република (ДНР) и руските националисти, които доминират в руското информационно пространство от началото на войната в Украйна.

Убийството на Фомин в бар, свързан с "Вагнер" в Санкт Петербург, може да разкрие допълнителни пукнатини между Кремъл и неговия вътрешен кръг. Фомин беше остър критик на руското военно командване и руското министерство на отбраната (МО). Смъртта му бележи първото подобно убийство в Русия от началото на войната.

Свидетели отбелязват, че не е имало охрана при влизане на събитието на Фомин и че експлозията е станала в рамките на три до пет минути след размяната на въпросната статуетка между Фомин и жената. Източници от руското вътрешно министерство казаха на руските държавни медии, че експлозивът може да е детониран дистанционно и че жената или други неизвестни лица може да са отговорни за това нападение.

Руски държавни медии публикуваха непотвърдена информация, че руската полиция е задържала жителката на Санкт Петербург Дария Трепова, която преди това беше арестувана за антивоенни протести през февруари 2022 г.

Източници от руското вътрешно министерство разкриха още, че руските спецслужби отдавна са знаели за плановете за убийство на Фомин.

Руски официални лица и пропагандисти обвиниха Украйна в организиране на "терористична атака" за убийството на Фомин. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини Киев в убийството на Фомин и похвали руските блогъри за тяхното отразяване на войната. Тя очевидно пренебрегва факта, че Фомин и други блогъри рутинно критикуват руското Министерство на отбраната (МО) и руското външно министерство (МВнР).

Руската пропагандистка Тина Канделаки заяви, че Русия трябва да накаже терористите, които все още имат "ток, вода, работещи железопътни линии, ресторанти и интернет" - вероятно имайки предвид украинците, които са оцелели от руските ракетни кампании срещу украинската енергийна инфраструктура през есента на 2022 г. и зимата на 2023 г.

Руската пропагандистка Маргарита Симонян повтори призивите на Канделаки за възмездие срещу Украйна за това убийство.

Руски блогъри твърдят, че украински агенти вероятно са посещавали подобни събития на блогъри, като обвиняват за атаката украинските специални сили и провалите на руската сигурност.

Пригожин мистериозно заяви на 2 април, че няма да "обвини киевския режим" за смъртта на Фомин и руската ултранационалистка Дария Дугина,предполагайки, че украинските агенти всъщност не са отговорни.

Дугина беше убита на 20 август. Пригожин отбеляза, че група радикали, които не са свързани с украинското правителство, може да са отговорни за подобни нападения. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че смъртта на Фомин е резултат от вътрешни борби и политическа конкуренция между руски актьори.

Фомин беше видна фигура в руското провоенно националистическо информационно пространство, макар и не повече от някои други. Фомин беше осъден, свързан с Вагнер, който избяга от затвора в Донецка област в началото на руската инвазия в Донбас през 2014 г.

Фомин също така твърди, че е служил в прокси въоръжени формирования,редовно е изразявал ултранационалистически възгледи и е балансирал своята вярност към Вагнер с оставането на лоялност към руския президент Владимир Путин. Фомин присъства на събитието на руския президент, обявяващо анексирането на четири украински региона на 30 септември, където той заяви: "Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, от които се нуждаем. Всичко ще бъде както ние искаме."

ISW също така разкри, че Фомин е бил замесен в ислямска джихадистка пропаганда, вероятно с цел да разшири руските усилия за вербуване. Фомин е водещ на телевизионно шоу с друг виден блогър, появява се в руски държавни медийни платформи и участва в множество руски държавни предавания. Фомин също така е ръководил многобройни кампании за групово финансиране и набиране на персонал, насърчавал е насилствен милитаризъм и е подкрепял идеологията и максималистичните цели на Путин за "денацификация" и "демилитаризация" на Украйна.

Фомин обаче споделя своята идеология и дейност с много други руски блогъри и не изглежда да е бил мишена, заслужаваща специално внимание от страна на Киев. Редица от блогърите, които ISW редовно използва и цитира, са не само военни кореспонденти, но и участници в усилията за финансиране, набиране и напредък на руските военни усилия чрез различни полудържавни и частни организации.

Убийството на Фомин вероятно е част от ескалиращи руски вътрешни конфликти, включващи Пригожин и "Вагнер". Фомин е присъствал на друго събитие по-рано през деня без инциденти, така че изглежда, че атаката е била умишлено организирана в собственост на Пригожин.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че смъртта на Фомин е резултат от антиборба и политическа конкуренция.

Някои руски политически анализатори също спекулираха, че Пригожин е трябвало да присъства на събитието на Фомин, въпреки че няма потвърждение на тази спекулация.

Убийството на Фомин може да е било предупреждение към Пригожин, който все повече поставя под съмнение основните теми на Кремъл за войната в Украйна и дори косво показва интерес към руското президентство, независимо дали в конкуренция с Путин или като негов наследник. Биографията и поведението на Фомин приличат на тези на Пригожин, тъй като и двамата стават видни ултранационалистически фигури, след като са хвърлени в затвора и са помилвани.

Руските официални лица може би възнамеряват да използват убийството на Фомин, за да стимулират автоцензурата на растящо руско гражданско общество, което поставя под съмнение напредъка на войната в баровете. ISW по-рано е наблюдавала нападения на ФСБ в барове в Москва и Санкт Петербург през март, стартирани въз основа на обвинения, че лица в тези барове са предоставяли финансова помощ на украинските сили и са въвличали непълнолетни в "антиобществени прояви".

На 28 февруари Путин инструктира ФСБ да засили контраразузнавателните мерки и репресиите срещу разпространението на проукраинската идеология - заповед, която беше използвана за разбиване на събирания в барове в Москва и Санкт Петербург. Движението Kiber Front Z, свързано с Вагнер, води дискусии за войната в баровете, притежавани от Пригожин, от месеци и е възможно това високопоставено убийство да обезсърчи хората да посещават подобни събития. Тази атака може също така да бъде опит за сплашване на други блогъри, свързани с "Вагнер".

Убийството вече задълбочава разделението в руското блогърско пространство, което в крайна сметка може да бъде от полза за усилията на Кремъл да консолидира контрола върху информационното пространство. Известни руски блогъри разкриха самоличността на по-малък блогър,публикуващ под името MoscowCalling, който се пошегува, че жената, замесена в убийството на Фомин, е Дугина.

Блогърите твърдят, че бившият боец от Донецката народна република (ДНР) Андрей Куршин е обвинявал Русия във военни престъпления в Украйна, използвайки ръкохватката MoscowCalling, докато е пребивавал в Москва.

Блогърите твърдят, че руската полиция и ФСБ не са успели да попречат на блогъри като Куршин да насърчават антиправителствени нагласи онлайн, като по този начин са позволили на украинското разузнаване да организира атаки в Русия. Блогъри също призоваха за арести и екзекуции на други блогъри, които са изразили подобни възгледи срещу Путин, неговия режим и воденето на войната.

Кремъл може да използва подобни разделения, за да оправдае цензурата на определени блогъри, които са вокални критици на Путин.

 

Станете почитател на Класа