В Овалния кабинет или в карцера? Бъдещето на Тръмп след 2 години е неясно

В Овалния кабинет или в карцера? Бъдещето на Тръмп след 2 години е неясно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.04.2023
  • Сподели:

Ако тезата, че Доналд Тръмп е патологичен нарцисист, е вярна, то днешният ден е изцяло по вкуса му: най-сетне всичко е за него, за него, за него.  

 

 

Фактът, че Fox News дори излъчи на живо как се разтоварва багажът от частния самолет, с който Тръмп лети до Ню Йорк, вероятно е точно това, което той е имал предвид. 

В случай че някой не е забелязал: Днес бившият президент трябва да се яви пред наказателния съд в Манхатън за прочитане на обвинителния акт срещу него. И да, това е първият случай, в който бивш президент на САЩ е обвинен.  

Според интервю на професора по право Барбара Маккуейд от Мичиганския университет пред Financial Times е малко вероятно Тръмп да бъде осъден на затвор за плащанията на „пари срещу мълчание" на порнозвезда. По-вероятно е Тръмп да бъде осъден на лишаване от свобода заради паралелните разследвания на предполагаемите му опити да манипулира президентските избори през 2020 г. 

Особено за вътрешнопартийния съперник на Тръмп Рон ДеСантис повишаването на вниманието към Тръмп се случва в неподходящ момент, както анализира Анет Мейриц от Handelsblatt. Защото това прави предизборната кампания непредсказуема - а също и резултата. След две години Тръмп може да седне в Овалния кабинет или в карцера. Поне от политическа гледна точка към днешна дата САЩ наистина са страната на неограничените възможности.

 

В Ню Йорк се бяха събрали критици на Тръмп. Снимка: Bloomberg

 

 

По-рано в понеделник (местно време) Тръмп пристигна в Ню Йорк, за да се изправи пред обвинения в престъпления, свързани с пари, платени на порнозвезда по време на политическата му кампания през 2016 г., докато градът се подготвяше за безпрецедентното връщане на бившияпрезидент.

Тръмп напусна комплекса си „Мар-а-Лаго" във Флорида около обяд в понеделник, пътувайки с кортеж по пътища, осеяни с поддръжници, преди да се качи на самолета си, като телевизията му в колата, настроена на Fox News, предаваше на живо заминаването. След като кацна на летище „Ла Гуардия" в Ню Йорк, той се отправи към Trump Tower в Манхатън, за да се срещне с адвокатите си и други съветници. 

„Във вторник сутринта ще отида в, вярвате или не, Съдебната палата", написа Тръмп в социалните мрежи в неделя вечерта, преди да поддържа текущия си коментар в понеделник. „Америка не трябваше да се развие по този начин!". 

Точно преди да напусне имението си в Мар а Лаго във Флорида, Доналд Тръмп написа с главни букви в социалната си мрежа Truth Social, че се отправя към Ню Йорк, за да „направи Америка отново велика“ и че е жертва на „лов на вещици, когато ( неговата) велика страна потъва в ада“.

В Ню Йорк районът около Trump Tower, където бизнесменът ще остане 36 часа, е под засилена охрана от дни, въпреки че само шепа демонстранти за и против Тръмп протестират там. От петък един негов противник се разхожда с два надписа: „Затворете го и... Изхвърлете ключа“.

Представители на властите в Ню Йорк предупредиха за затваряне на пътища и заявиха, че разполагат с допълнителни служители в Манхатън по време на посещението на  Тръмп. Самият Тръмп призова поддръжниците си да протестират и прогнозира „смърт и разрушение", въпреки че не е отправял изрични призиви, откакто му бе повдигнато обвинение. Кметът Ерик Адамс и комисарят на полицейското управление на Ню Йорк Кичант Сюъл заявиха на пресконференция в понеделник, че няма надеждни заплахи срещу града. Те призоваха хората да използват обществения транспорт и предупредиха демонстрантите, че всеки, който проявява насилие, ще бъде арестуван.

Адамс, демократ, се обърна специално към крайнодясната американска депутатка от щата Джорджия Марджъри Тейлър Грийн, която планира митинг в близост до съдебната сграда в долната част на Манхатън, където ще се появи Тръмп. „Докато сте в града, дръжте се добре", каза Адамс.

Тръмп беше обвинен в четвъртък по обвинения, свързани с ролята му в заплащане на порнозвездата Сторми Даниълс преди изборите през 2016 г. Бившият адвокат на Тръмп, Майкъл Коен, е платил на Даниълс 130 000 долара, за да я предпази от публично оповестяване на твърденията, че е имала сексуален контакт с Тръмп десет години по-рано, които бившият президент отрича. По-късно Коен е получил компенсация чрез плащания от Тръмп, които са били неправилно класифицирани като хонорари за правни услуги.

Според правните експерти сред най-вероятните обвинения в Ню Йорк е фалшифицирането на търговска документация, пише The Wall Street Journal. Обвинението само по себе си е простъпка, но може да се превърне в тежко престъпление, ако прокурорите докажат, че документацията е била фалшифицирана с цел извършване или прикриване на друго престъпление, например нарушение на щатския избирателен закон.

Очаква се бившият президент да пристигне в районната прокуратура по обяд във вторник, за да се предаде. Ще му бъдат взети пръстови отпечатъци и ще бъде задържан, преди да се яви в съда следобед, за да му бъдат повдигнати обвинения, които остават тайна. Очаква се по време на изслушването председателят на съда да оповести обвинителния акт, което ще позволи за първи път да се запознаем подробно с обвиненията, предявени на Тръмп.

 

Доналд Тръмп все още може да разчита на много свои поддръжници. Снимка: Bloomberg

 

 

Тръмп и неговите адвокати бяха изненадани от момента на повдигане на обвинението миналата седмица, след като изразиха оптимизъм, че делото може да се разпадне. Някои съветници бяха казали на Тръмп, че обвинителен акт вероятно няма да бъде повдигнат до седмици, ако изобщо бъде повдигнат. 

Бившият президент е бил разтревожен от перспективата да му бъде повдигнато обвинение, но също така вижда възможност да сплоти около себе си колегите си републиканци, тъй като се стреми към президентската номинация на партията си през 2024 г., казват съветниците. 76-годишният Тръмп е насрочил обръщение в Мар-а-Лаго за вторник вечерта, часове след повдигането на обвинението. Съветниците очакват той евентуално да направи допълнителни изказвания, докато е в Ню Йорк.

Съветникът на Тръмп Джейсън Милър съобщи в Twitter в понеделник, че кампанията, която през последните дни изпрати множество имейли за набиране на средства, е събрала 8 млн. долара, откакто се появи новината за обвинението. Федералните отчети за изборите все още не са публични.

Макар че случващото се може да затвърди позициите на Тръмп сред избирателите на републиканците и няколко скорошни проучвания показват, че преднината му в първичните избори през 2024 г. се увеличава, това може да послужи и за напомняне на колебаещите се избиратели за постоянните противоречия, които го заобикалят. 

Бившият президент е изправен пред разследвания на случилото се на 6 януари 2021 г., когато тълпа от негови поддръжници се вдигна на бунт в Капитолия, за да попречи на удостоверяването на победата на президента Байдън, и отделни опити за отмяна на изборното му поражение в Джорджия, както и за работата му с класифицирани документи в курорта му във Флорида. Той отрича да е извършил нарушения.

 

Oт дни в мегаполиса има малки демонстрации по повод пристигането на Тръмп. Снимка: Bloomberg

 

 

В понеделник кампанията обяви и наемането на опитен адвокат за защита на „бели якички", който да подсили правния екип на Тръмп за делото в Ню Йорк.

Новото попълнение, Тод Бланш, който е бил партньор във фирмата Cadwalader, Wickersham & Taft LLP, има опит в представляването на обвиняеми от орбитата на Тръмп, включително бившия председател на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и Игор Фруман, участник в първото от двете разследвания за импийчмънт на бившия президент

Настоящите адвокати на г-н Тръмп, Сюзън Нечелес и Джо Такопина, остават в екипа.  Такопина ще защитава Тръмп и в граждански процес по-късно този месец по обвиненията на колумнистката Е. Джийн Карол, която твърди, че бившият президент я е изнасилил в съблекалня в средата на 90-те години. Тръмп отрича това твърдение. 

Бланш отказва да коментира темата. Според профила му в LinkedIn този месец той е открил собствена адвокатска кантора - Blanche Law PC.

Бланш има опит както в щатския съд на Ню Йорк, така и по въпроси, свързани с финансирането на предизборни кампании. Той и преди е водил битка с прокурорите от Манхатън, като е представлявал Манафорт, когато през 2019 г. му бяха повдигнати обвинения в престъпления, включително измами с жилищни ипотеки и фалшифициране на бизнес документи. Впоследствие съдия отхвърли обвиненията, след като  Бланш заяви, че делото нарушава щатски закон, който защитава обвиняемите от двукратно преследване за едни и същи престъпления.

 

Станете почитател на Класа