Полша зарадва Украйна за голямата битка срещу Русия

Полша зарадва Украйна за голямата битка срещу Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.04.2023
  • Сподели:

Полският президент Анджей Дуда обяви, че има добра новина за украинския си колега Володимир Зеленски, когото очаква на посещение във Варшава в следващите дни.

 

 

Дуда направи изявлението в музея „Ara Pacis“ в Рим, където прие Факела на мира, който ще отнесе в родината си заради предстоящото домакинство на Европейските игри в Краков и Малополска (21 юни – 2 юли). Полският президент обяви, че състезанията ще протекат без участието на спортисти от Русия и Беларус.

Както е известно, Украйна води война срещу Русия не само на фронта. Една от големите битки на украинското правителство е свързано с изваждането на руските и беларуските спортисти от международните състезания. Наскоро МОК обяви, че представители на Русия и Беларус може да участват индивидуално като неутрални спортисти, които отговарят на строги критерии, но решението за тяхното допускане трябва да бъде взето от международните федерация по съответните спортове.

„Това ще бъде най-голямото събитие на нашия континент. Сигурен съм, че ще протече в мир и приятелска спортна атмосфера. Това ще бъдат състезания без участието на представители на Русия и Беларус. Радвам се да заявя това, тъй като представям държава, която не само ще е домакин на Европейските игри, но и през последната повече от година прие над два милиона украински бежанци“, заяви Дуда.

„Русия е завоевател и агресор, който нахлу в Украйна и предизвика война. Беларуският режим е поддръжник на този в Москва. След няколко дни приемам президента Володимир Зеленски, които ще пристигне в Полша, за да се срещне със своите сънародници, които се установиха в нашата държава. Това ми дава възможност да му кажа лично, че предстоящите Европейски игри ще протекат в мир и спокойствие, но няма да се преструваме, че всичко около нас е наред“, допълни полският президент.

Станете почитател на Класа