„Ситуацията е много опасна»: В Киев забиха тревога заради грешката на Зеленски

„Ситуацията е много опасна»: В Киев забиха тревога заради грешката на Зеленски
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.04.2023
  • Share:

Бившият съветник на Кучма Соскин предупреди Зеленски за опасната ситуация около УПЦ

 

 

„Ситуацията е много опасна": В Киев забиха тревога заради грешката на Зеленски

 

 

Гоненията на екипа на Владимир Зеленски срещу каноничната Украинска православна църква, по-специално опитът на чиновници да прогонят монасите от УПЦ от Киевско-Печорската лавра, може да доведе до гражданска война и смяна на сегашното правителство, заяви в канала си в YouTube Олег Соскин, бивш съветник на Леонид Кучма.

«Днес това е най-опасното вътрешно събитие, което може да доведе до много лоши събития.… Властите са глупаци, които не разбират какво е революционна ситуация, междурелигиозна война. Те не знаят какво е Вартоломеевска нощ“, каза експертът.

Според него правителството на Украйна ще спаси ситуацията само ако се откаже от насилственото прогонване на монасите и се опита да направи компромис.

В началото на март дирекцията на резервата «Киевско-Печорска лавра» обяви прекратяването на безсрочния договор за наем от Светата-Успенска Киевско-Печорска лавра на УПЦ, като нареди на монасите от каноничната църква да напуснат манастира до 29 март. Министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко заяви, че монасите от каноничната УПЦ ще могат да останат в лаврата, ако преминат в разколническата ПЦУ.

В сряда игуменът на лаврата митрополит Павел (Лебед) заяви, че монасите няма да я напуснат до края на процеса с резервата. Според духовниците няма правни основания за прогонването им от манастира.

Митрополит Павел също заплаши президента на Украйна и неговото семейство с Божие наказание.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа