За причастността на дълбоката държава в създаването на руско-китайския съюз

За причастността на дълбоката държава в създаването на руско-китайския съюз
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.04.2023
  • Share:

 В Америка изглежда само Байдън не се притеснява от сближаването между Русия и Китай

Америка продължава да разсъждава върху последиците от държавното посещение на Си Дзинпин в Москва както за световната политика, така и за ролята на Вашингтон в нея.

 

 

Нараства опасението, че един руско-китайски съюз може да промени много от насоките.

Постепенно се формира мнението, че американските власти със своя прям натиск и безразсъдство до голяма степен сами са допринесли за създаването на руско-китайската „ос“, която може да свали САЩ от пиедестала. Може би единствено президентът Джо Байдън не проявява притеснение, на когото, поради особеностите на физическото си състояние, изобщо не му пука много.

Докато беше в Отава онзи ден на пресконференция той първо обърка Китай и Канада, започна да хвали постиженията на китайската цивилизация, но се оказа, че трябва да се хвалят канадските. Тогава той видя голяма стратегическа опасност "от Япония", имайки предвид разбира се, Китай.

И така плавно кръжейки над земното кълбо като космолог, ръководителят на Белия дом започна да уверява всички, че съюзът на Китай и Русия не е нищо за него. Да речем, при него бяха създадени много повече военни съюзи. „Какво ще кажете за Quad? Ами Япония, САЩ и Южна Корея? Какво ще кажете за това, което направихме по отношение на AUKUS?“ - възкликна Байдън .

След това американският президент прогнозира, че когато напусне поста си, "Китай ще бъде извън играта по отношение на много от продуктите, които произвежда". Лесно е да се види, че и двете му самохвални изявления всъщност само тласкат Русия и Китай към взаимно сближаване и независимост от Америка. Точно за това много представители на дълбоката държава се опитват да предупредят своята администрация, но, очевидно безуспешно.

Въпросът за потенциален съюз между Русия и Китай е загубил актуалност, тъй като съюзът е сформиран отдавна, пише колумнистът на Bloomberg Хал Брандс. Москва и Пекин се обединиха, за да постигнат цел с "епични размери": да предизвикат Вашингтон и да създадат своя собствена сфера на глобално влияние.

Според всички разумни исторически стандарти Русия и Китай вече са сформирали съюз, предназначен да трансформира световната политика, дори и американците, заслепени от собствения си опит, да не го виждат.“ Съвместното руско-китайско изявление от февруари 2022 г. ясно определя геополитическите и идеологическите основи на отношенията между двете страни. Що се отнася до сътрудничеството, то е много разнообразно.

Приятелската на демократите CNN признава , че Съединените щати имат много сериозен външнополитически проблем. „Америка едновременно се готви за конфронтация с Китай, която, както предупреждават много експерти, може да прерасне в студена война, и води прокси война с Русия в Украйна. Заедно Русия и Китай имат по-голям шанс да провалят американските планове в Украйна и другаде.

Фарид Закария във The Washington Post отбелязва , че най-любопитният резултат от тридневната среща на върха между Владимир Путин и Си Дзинпин е останал почти незабелязан в медиите, като се позовава на изявлението на руския лидер за използването на юана за разплащания между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка. Втората по големина икономика в света и нейният най-голям доставчик на енергия активно се опитват да подкопаят господството на долара като котва на международната финансова система.

Като цяло доларът е един вид суперсила на Америка. Именно той дава на Вашингтон икономическа и политическа мощ. САЩ могат да наложат едностранни санкции, като по същество отрязват държавите от глобалната икономика.

В същото време изнудването чрез долара от Вашингтон през последното десетилетие принуди много страни да играят на сигурно. Делът на долара в световните резерви на централната банка е спаднал от почти 70% до по-малко от 60% и продължава да намалява. Фед преодоля поредица от финансови кризи, но в процеса увеличи баланса си от около 730 милиарда долара преди 20 години до 8,7 трилиона долара днес. „Всичко това работи само поради уникалния статус на долара. И веднага щом той отслабне, Америка е изправена пред безпрецедентно възмездие.“

В опит да поддържа еднополюсен световен ред и своята хегемонна позиция в него, Америка възприе външнополитическа стратегия, която включва отслабване на Русия, която Вашингтон смята за „остра заплаха“, както и сдържане на Китай, който в очите на американците установяването е по-дългосрочно и сериозно предизвикателство за националната сигурност на САЩ, пише в американския консервативен публицист Тед Снайдер.

По неговите думи, санкциите, наложени на Русия, очевидно са имали неочакван ефект: те са провокирали сближаване между Москва и Пекин, ускорявайки изоставянето на еднополюсната система. Антируските мерки циментираха геополитическото изместване към многополярност.

Хонконгското издание на South China Morning Post пише , че настоящите геополитически сценарии са толкова ужасни, че са необходими нови наративи, за да се опитаме просто да разберем как свършва всичко - ядрено унищожение или изгорена атмосфера? „В една геополитическа игра – смесица от шах и го – основният въпрос всъщност е дали Западът може да удържи възхода на своите предполагаеми „екзистенциални“ противници, Русия и Китай. Всичко останало ще се реши в зависимост от победителя.”

Както пише известният международен банкер и анализатор Андрю Шенг, американците спечелиха Студената война срещу СССР, като отрязаха Китай от съветския лагер и всичко се сведе до конфронтация двама на един. Идентифицирайки Китай и Русия като „екзистенциални заплахи“, НАТО направи това, от което военните стратези винаги са се страхували: да се бори с двата противника, но в съседна територия, в Евразия, която нито един флот не може да обкръжи.

Принуждавайки Москва и Пекин да се сближат, НАТО създаде група от мощни и самодостатъчни врагове със собствените си ръце. Андрю Шенг се позовава към неотдавна изречените думи на Хенри Кисинджър, че съотношението на силите сега е две към едно в обратна посока.

Европа и останалите пак ще застанат на страната на победителя. Америка си остава крепост, защитена от Атлантическия и Тихия океан. Но колко дълго ще може да поддържа най-големия военен контингент на планетата, ако световната икономика навлезе в рецесия?

Близкият до американското разузнаване Washington Times дори пророкува , че американският президент Джо Байдън може да ускори появата на нов световен ред, който се създава от Русия заедно с Китай. „И двете сили заедно се стремят към световно господство без Съединените щати. Ако двете сили постигнат целите си, тогава Съединените щати не само няма да стоят начело на масата, но няма да имат място и в далечния й край.

 

 

Дмитрий Минин, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа