Япония ще забрани износа на компоненти за авиацията, космическата индустрия и дроновете

Япония ще забрани износа на компоненти за авиацията, космическата индустрия  и дроновете
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.04.2023
  • Share:

Правителството на Япония разшири своя списък със стоки, забранени за износ в Русия, като добави към него, наред с други неща, компоненти за авиацията, космическата индустрия и дронове, съобщи японското министерство на икономиката и търговията в петък.
Мерките, въведени заради ситуацията в Украйна, влизат в сила на 7 април. Списъкът на забранените предмети ще включва балони, планери, безмоторни летателни апарати и техните компоненти, парашути, самолетни спирачки, оборудване за наземно летателно обучение, дронове и техните компоненти, оптични системи за подводно и въздушно снимане, компаси и навигационно оборудване.
Японските власти също ще забранят износа на стоки от стомана и алуминий, котли, генератори и оптични влакна. Освен това ще бъдат забранени за износ в Русия детски велосипеди, играчки, модели на играчки и пъзели.
Списъкът беше разширен в рамките на последния пакет от антируски санкции на японското правителство, одобрен на 28 февруари. На този ден страната наложи санкции, включващи, наред с други неща, замразяване на активи, където е приложимо, на 48 руски лица, 73 субекта и отделно на Росбанк. Освен това са въведени експортни ограничения за 21 субекта, включително частната военна компания Вагнер.
Едновременно с индивидуалните санкции и ограничения за компании и организации, Токио обикновено забранява износа на редица стоки. Японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността каза тогава, че подробностите ще бъдат уточнени по-късно. Към момента санкциите на Япония засягат около 1000 лица и около 100 организации от Русия.

Станете почитател на Класа