Какво означава решението на голямото жури за Тръмп?

Какво означава решението на голямото жури за Тръмп?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.04.2023
  • Share:

Доналд Тръмп ще бъде първият бивш президент на САЩ, срещу когото ще бъдат повдигнати наказателни обвинения, след като голямо жури в Ню Йорк гласува по обвиненията, свързани с тайни плащания на пари на звезда от филми за възрастни.
Запечатаното обвинение за престъпление вероятно ще бъде разпечатано през следващите няколко дни. На този етап конкретните обвинения не бяха оповестени. Обвинителният акт се отнася до плащане на тайни пари, направено от негово име на режисьора на филми за възрастни и актриса от същите Сторми Даниелс през 2016 г., малко преди изборния ден, когато Тръмп се кандидатира за президент. Адвокатът на Тръмп по това време, Майкъл Коен, организирал плащането, за да купи мълчанието на Даниелс за предполагаем сексуален контакт с Тръмп през 2006 г.
Коен – сега отявлен враг на Тръмп, който свидетелства пред голямото жури по делото в Манхатън – направил плащането от 130 000 долара към Даниелс през октомври 2016 г. Когато Тръмп вече е президент, той възстановявал на Коен месечни чекове от 35 000 долара от личната си сметка. През 2018 г. Коен се призна за виновен по обвинения за финансиране на кампания, свързани с плащането на тайни пари. В съдебните документи във федералното дело на Коен се казва, че организацията Тръмп невярно описва плащанията като съдебни разноски, като се позовава на несъществуващ правен гаранционен размер. В Манхатън прокурорите на практика твърдят, че обработката на възстановяването от страна на Тръмп е в нарушение на държавния закон.
Тръмп отрича да е извършил нарушение във връзка с всяко обвинение срещу него, независимо дали е обвинение в престъпна дейност или искове за граждански щети. Той многократно е осъждал разследванията като политически лов на вещици. Той отрича да е имал афера с Даниелс, но призна, че е плащал на Коен, твърдейки, че е жертва на изнудване.
Неговият правен екип се срещна с прокурори от Манхатън, за да твърди, че той не трябва да бъде обвинен. Адвокатът на Тръмп, Сюзън Нечелес, твърди, че той би направил плащания на Даниелс независимо от неговата президентска кампания.
Тръмп ще бъде изправен пред съда, където ще се пледира и ще бъдат определени различни дати за разглеждане на делото. Неговите адвокати гарантират, че ще се борят със зъби и нокти срещу обвиненията в досъдебните етапи, подавайки предложения в опити да изключат доказателства и свидетелски показания, които смятат, че ще навредят на защитата му, както е нормално в наказателните дела. Това от своя страна ще доведе до повторно определяне на крайни срокове и насрочване на събития, което ще направи окончателната дата на процеса неуточнима сега преди началото на производството. Възможно е да изминат години между обвинението на Тръмп и евентуалния процес.
Министерството на правосъдието разследва опита на Тръмп за подривна дейност в изборите и неговото подстрекаване към нападението срещу Конгреса на 6 януари. В криминално разследване на задържането на секретни документи от Тръмп в имението му Мар-а-Лаго във Флорида, федералните прокурори проверяват дали Тръмп умишлено е запазил информация за националната сигурност и е възпрепятствал правосъдието.
Тръмп също е разследван в Джорджия за предполагаем опит за намеса в изборите. Прокурорът на окръг Фултън, Фани Уилис, поиска голямо жури. Препоръчва обвинения, срещу кого не е известно.
Тръмп също е изправен пред съдебен процес за клевета, произтичащ от обвинение в изнасилване, направено от писателката Е Джийн Карол, обвинение, което Тръмп отрича.
Ханк Шейнкопф, стратег на Демократическата партия в Ню Йорк, каза, че твърдите поддръжници на Тръмп няма да се интересуват особено от всичко това. „За хората, които го обичат най-много, това не означава нищо. За бунтовниците отдясно, които са срещу правителството, това няма да има значение. За неговия основен избирателен район това няма да има никакво значение. Те ще счетат това като атака срещу техните ценности, защото Тръмп представлява техните ценности. Обвинителният акт може да активизира поддръжниците на Тръмп и по този начин временно да го постави над Рон ДеСантис", каза Шейнкопф..
Губернаторът на Флорида очевидно е най-близкият съперник на Тръмп, въпреки че не е обявил кандидатурата си.

Станете почитател на Класа