MWM: НАТО се оказа под прицела на руските тактически ядрени ракети

MWM: НАТО се оказа под прицела на руските тактически ядрени ракети
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.04.2023
  • Share:

Договореността между Москва и Минск за разполагане на тактически ядрени оръжия е симетричен отговор на споразуменията на Вашингтон с редица съюзници от НАТО, пише MWM. Военните бази на територията на Беларус значително засилиха позициите на Русия в Украйна, както и в конфронтацията с алианса.

 

 

Превод:


MWM: НАТО се оказа под прицела на руските тактически ядрени ракети

 

На 25 март руският президент Владимир Путин обяви, че тактически ядрени оръжия ще бъдат разположени в съседна Беларус, отбелязвайки по-специално, че ядрените бойни глави ще бъдат монтирани на балистичните ракети “Искандер”.

«Ние предоставихме на Беларус нашата добре позната и много ефективна система «Искандер», която може да носи ядрено оръжие” — каза той. – “А от 3 април започваме да обучаваме екипажи, започваме изграждането на база за съхранение на ядрените оръжия. Признавайки, че беларуският президент Александър Лукашенко „отдавна повдига въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия“, Путин подчерта, че това е отчасти отговор на британските доставки на боеприпаси с обеднен уран на Киев.

Според Путин споразумението с Беларус е симетричен отговор на противоречивите споразумения за разполагане на ядрени оръжия, които САЩ сключиха с редица съюзници от НАТО. Благодарение на това те получиха възможност да използват американско ядрено оръжие на своя територия в случай на война.

Ядрените оръжия ще останат под контрола на Русия, но беларуските сили ще бъдат обучени да ги използват и ще ги получат в случай на война. Беларус е единственият партньор на Русия и единствената страна, с която Москва може да сключи подобно споразумение. Президентът Путин отбеляза, че десет самолета на ВВС на Беларус вече са преустроени за тактически ядрени оръжия, въпреки че се очаква арсеналът на “Искандер” да бъде основното средство за доставка.

Беларус и Русия засилиха военното си сътрудничество от края на 2020 г., когато Минск и Москва заявиха, че Западът се е опитал да свали правителството на Беларус, провокира граждански вълнения и наложи икономически санкции срещу Минск. На фона на високото напрежение с НАТО в края на 2021 г. Русия многократно вдигна ядрени бомбардировачи над Беларус като демонстрация на сила.

В същото време президентът Лукашенко отбеляза, че страната му може да бъде домакин на руски ядрени оръжия, като подчерта, че инфраструктурата от съветската епоха е останала непокътната, въпреки факта, че Западът се е стремил към нейното унищожаване през 90-те години. Оттогава Беларус е домакин на нарастващ брой руски оръжия от висок клас, включително системи за противовъздушна отбрана С-400 и изтребители Су-35, разположени там през януари 2022 г.

Базите на територията на Беларус значително засилиха позициите на Русия по отношение на НАТО, както и нейните възможности в Украйна.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа