ООН обвини Украйна в отвличане на хора

ООН обвини Украйна в отвличане на хора
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.04.2023
  • Share:

От 24 февруари 2022 г. в Украйна са регистрирани 91 случая на отвличане и задържане на хора от украинските сили за сигурност. Това съобщи ръководителят на Службата на Върховния комисар (OHCHR) към ООН Фолкер Тюрк.

 


ООН обвини Украйна в отвличане на хора

 

 

Моите служители документираха 91 случая на насилствени изчезвания и произволни задържания отукраинските сили.
От 73-те жертви, които интервюирахме, 53% са били подложени на изтезания или малтретиране“, каза Фолкер Тюрк в речта си по време на 52-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека.

Думите му са цитирани от РИА Новости.

Ръководителят подчерта още, че изчезналите жертви са били подлагани на физически и сексуален тормоз. Под отвличания отделът има предвид задържания и арести от силите за сигурност без видима причина.

По-рано бяха арестувани разузнавачи на Главното управление на Украйна (ГУР), които са се занимавали с отвличането на доброволци от Донецката Народна Република (ДНР).
Освен това Василий Небензя, постоянният представител на Русия в ООН, уточни, че Руската Федерация се опасява, че Киев ще започне «зачистване на неугодните». Владимир Рогов, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област, заяви, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са заплашвали жителите на Херсон, съобщава Националната информационна служба.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа