Русия обвини България

Русия обвини България
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.03.2023
  • Share:

 

Компании от България и Чехия, които ремонтират хеликоптери руско производство за Украйна, нарушават международните задължения, съобщиха от пресслужбата на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на РФ.

 

Русия обвини България

 

„Дейността на България и Чешката република са грубо нарушение на международните задължения и нанасят значителни щети на световната система за експортен контрол“, се казва в съобщението.

Така службата на РФ коментира публикации в медиите, според които държавните компании на България («Авионамс», «Терем-Летец») и Чехия («Лом Прага») продължават де юре незаконно да ремонтират и модернизират бойни хеликоптери руско и съветско производство , включително за по-нататъшно изпращане на Украйна.

Руската служба отбеляза, че миналата година Москва, след недружелюбните стъпки на София и Прага, е спряла сертификатите на авиоремонтните предприятия, издадени преди това на тези компании. Те са били лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство.

Ведобството уточни, че тези чешки и български предприятия нарушават подписаните с Москва споразумения за ремонт и модернизация на вертолетите Ми-17, Ми-171Ш (Ми-8) и Ми-35 (Ми-24).

Според тези документи София и Прага се задължават да не продават или прехвърлят „собственост, документация и информация“ на трети страни без предварителното писмено съгласие на Русия, както и „да не модернизират хеликоптери без участието на производителите и разработчиците“ на бойни машини.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа