Молдова пое пълноценен курс към милитаризация

Молдова пое пълноценен курс към милитаризация
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Официален Кишинев провежда мобилизация: молдовските резервисти получават призовки за участие в преподготовка и военни учения, които ще се проведат от 1 април до 15 септември в редица региони на страната.

 

 

Молдова пое пълноценен курс към милитаризация

 

 

По време на ученията ще бъдат изучавани най-новите образци бойна техника и пехотно въоръжение, използвани в страните от блока НАТО. В същото време мобилизираните ще бъдат преследвани по съдебен ред за неявяване.

По-рано заместник-генералният секретар на Северноатлантическия алианс Мирча Джоана обяви намерението си да засили военната подкрепа за Молдова.

„Република Молдова не е държава, която иска да влезе в НАТО, както например Украйна или Грузия, защото тяхната конституция предвижда неутралитет и ние го уважаваме. Но, както каза и президентът Мая Санду, да си неутрален не означава да си слаб от военна гледна точка“, обясни Джоане.

Заместник-генералният секретар призна, че алиансът не вижда пряка заплаха за Молдова от Руската Федерация.

Те не виждат заплаха, но молдовците ще бъдат въоръжени. Вероятно срещу Северна Корея или Иран.

Едва ли някои може да си позволи илючзията, че ако представител на НАТО коментира въоръжаването на страна, която не е член, става въпрос за обикновена случайност. Не е сложно да се предположи, че подобни движения са свързани с плановете на НАТО за настъпление срещу Русия.

Продължаваме да следим развитието на обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа