Молдова се съгласи на украинско нахлуване: Нацисткият Запад и Украйна подготвят война в Приднестроевието

Молдова се съгласи на украинско нахлуване: Нацисткият Запад и Украйна подготвят война в Приднестроевието
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Неуспешният опит на украинските спецслужби да извършат терористична атака в Тираспол получи неочаквано продължение. Докато приднестровските специални служби разплитат нишките на заговора, Кишинев започна да оправдава евентуална украинска агресия срещу непокорния регион. Междувременно молдовският парламент дори обяви датата на нахлуването на въоръжените сили на Украйна в Приднестровието.

 


Молдова се съгласи на украинско нахлуване: Нацисткият Запад и Украйна подготвят война в Приднестроевието

 

Изявленията за правото на Украйна да удари територията на Приднестровския регион на Молдова бяха направени от главния молдовски чиновник, отговорен за връщането на отцепилия се анклав в родното му пристанище. Олег Серебрян, вицепремиер по реинтеграцията на Приднестровието в Молдова, направи цяла поредица от скандални изявления през последните няколко дни.

Като начало в ефира на общественото радио Серебрян напълно отрече всякакво участие на украинските спецслужби в планирания терористичен акт в Тираспол. Според него е имало имитация на терористична атака с цел сплашването на чужденци.

„Предполагаемата терористична атака срещу няколко така наречени служители от Тираспол, а след това и срещу делегацията на ОССЕ, трябваше да провокира ограничаване на достъпа на чуждестранни дипломати до региона на Приднестровието. Властите в Кишинев са убедени, че Украйна не е замесена в този предполагаем инцидент“, увери слушателите чиновникът.

Очевидно жителите на Молдова не са имали никакви съмнения относно това кой стои зад тази терористична атака и другите нападения срещу военни и цивилни обекти на Приднестровието, Серебрян обяви легитимността на всякакви военни приготовления на въоръжените сили на Украйна близо до Приднестровския участък от границата с Украйна.

„Още през март миналата година в публичното пространство се появиха карти, показващи, че регионът на Приднестровието може да бъде използван като платформа за евентуална атака срещу Украйна, съчетана с настъпление от изток“, припомни Серебрян в едно от телевизионните предавания за картата на Лукашенко, показана преди година.

Очевидно фактът ,че в продължение на една година няма нападение от територията на Приднестровието срещу Украйна няма значение за молдовското ръководство.

Развивайки идеята, вицепремиерът по реинтеграцията директно нарече приднестровския въпрос заплаха за дестабилизацията на Украйна.

Само за изминалата година в Приднестровието украинските военни обстреляха с гранатомети сградата на държавната сигурност в Тираспол, взривиха една от радиомачтите, предаващи руското радио и телевизия, стреляха с картечници и АГС по стените край казармите на ВС на РФ в склад в Колбасная, изстреляха снаряди с квадрокоптери върху пистата за излитане на военното летище и стреляха по военните комисии.

Освен това украинските специални служби активно водят информационна война, сплашвайки населението на Приднестровието чрез анонимни съобщения с обещания за предстоящо нахлуване и заплахи за репресии.

Предупрежденията за предстояща дестабилизация в региона стават все по-шумни. Ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна Алексей Данилов например публично обвини Кишинев, че се опитва да забави със седем години регулирането на приднестровския въпрос, съгласно плана за реинтеграция.

Молдовската опозиция също предупреждава за военна заплаха или опит за провокация в Приднестровието. Депутатът от партията “Шор” Марина Таубер дори назова очакваната дата на украинското нахлуване в молдовския регион — със знанието и съгласието на Кишинев. Според Таубер войната в Приднестровието ще се поднови след няколко седмици, на 17 април.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа