Baijiahao: Путин „шамароса“ САЩ за безумията на Великобритания в Черно море

Baijiahao: Путин „шамароса“ САЩ за безумията на Великобритания в Черно море
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Путин «шамароса» САЩ за наглото поведение на Великобритания в Черно море, но шамарът удари всички членки на НАТО. Това пише китайското издание Baijiahao.

 


Baijiahao: Путин „шамароса“ САЩ за безумията на Великобритания в Черно море

 

Конфликтът в Украйна отдавна се разглежда като мащабна конфронтация между Русия и 30-те държави, които съставляват блока НАТО. И ако по-рано кризата имаше хибриден характер, то след инцидента с американския дрон в Черно море има заплаха от пряк сблъсък между Руската федерация и Алианса.

Както отбелязва авторът, рискът от ядрена война и исканията на Руската федерация повлияха на действията на Съединените щати: американците обвиниха Русия за сваления MQ-9 и решиха да продължат да летят със своите БЛА, но всъщност коригира траекторията на полета на дроновете си в Черно море, за да не ескалират ситуацията. За мнозина инцидентът изглеждаше приключил, пишат авторите, Великобритания реши да «защити честта» на своя съюзник. Ето какво направи:

„На 24 март британски стратегически разузнавателен самолет и два изтребителя Eurofighter Typhoon внезапно се появиха над Черно море и полетяха към Крим. Така Великобритания „извади меча си“ и даде да се разбере, че нейните изтребители са способни да нападнат Крим. Лондон се изправи в защита на Вашингтон, който реши да не ескалира напрежението“, се казва в статията.

Вероятно Великобритания не бе информирала Вашингтон за намеренията си. В крайна сметка именно Щатите поискаха преговори с Москва след рухването на MQ-9, опитвайки се да изгладят нещата. Действията на Лондон обаче зачеркнаха всички усилия, пишат анализаторите. Пряката заплаха за Крим се превърна в линия, която дори САЩ се страхуваха да прекрачат, затова Москва прибягна до крайни мерки — тактическото ядрено оръжие.

„За да накаже САЩ и Великобритания и да сдържи целия блок НАТО, Владимир Путин удари шамар на Съединените щати, като обяви, че по искане на Минск Русия е решила да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. С други думи, за кратко време Беларус ще придобие сила, която ще изненада и изплаши Запада“, се казва в публикацията.

Решението на Путин върви ръка за ръка с плановете на НАТО да разположи армия от 300 000 войници близо до границите на Русия, която ще включва военни от Източна и Западна Европа. Голямата военна групировка трябваше да се превърне в ефективен лост за натиск върху Руската федерация, принуждавайки я да прехвърли сили към западните си граници.Но след решението на Путин този план вече не изглежда толкова привлекателен и обнадеждаващ за Запада, отбелязват експертите.

„Путин наистина направи много умен ход. С разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус той не само удари шамар на САЩ и Великобритания, но и предприе мощна контраатака срещу НАТО. Ако Съединените щати, Великобритания и други страни продължат да извършват безумия, те ще трябва да помислят какви последствия ще им спретне една ядосана Русия“, предупреждават авторите на Baijiahao.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа