Обама за Мърдок, Си и Путин

Обама за Мърдок, Си и Путин
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.03.2023
  • Сподели:

Говорейки пред публика от около 9 000 души в Aware Super Theatre в Сидни, Бившият президент на САЩ Барак Обама смеси спомени от детството си за транзитно преминаване през Австралия като дете, с остри наблюдения за текущия политически дискурс и възхода на Китай.
Попитан от модератора - бившият външен министър и на Австралия, Джули Бишоп - за историята на двупартийността в политическата система на САЩ, Обама наблегна върху предимно англо-американския мъжки състав на сенатори и представители по времето, когато беше избран в Сената на САЩ през 2004 г. и върху разделенията, които продължават оттогава.
„Ето обаче добрата новина за САЩ. Не сме толкова поляризирани, колкото изглеждаме. 60 до 65% от страната, да го наречем 70%, заемат свят, основан на реалността. Има още един фактор, който е довел до тази поляризация. Това е глобално, това не е уникално за Съединените щати и това са промените в медиите и историята, която се разказва на хората. И има човек, с когото може би сте запознати, на име Рупърт (Мърдок), който е отговорен за много от това. Но всъщност той усъвършенства по-широка тенденция, която е появата на кабелната телевизия, разговорното радио и след това социалните медии. Разпадането на монопола върху новините и журналистическите стандарти, произлезли от ерата след Втората световна война."
Обама съжали за нарастването на броя на хората, които консумират само медии, с които смятат, че са идеологически съгласувани – включително от прогресивната страна. „Сега е див запад и разцепване на медиите. И ако в Америка това е Fox News, тук предполагам, че е Sky, ако всичко, което правите, е да гледате един източник на новини, в Америка виждате че прогресивните казват, че ще имаме собствени новини и собствена перспектива".
„Вече няма общ разговор и споделена история. И икономиката на медиите - кликовете, сега се основават на това как да привлекат вниманието ви? Е, най-лесният начин да привлечете вниманието, без да имате много въображение, мисъл или интересни неща за казване, е просто да накарате хората да се ядосат и негодуват и да ги накарате да се почувстват така, сякаш някой се опитва да вземе това, което им се полага. И ако добавите малко добър старомоден расизъм и ксенофобия, сексизъм и хомофобия, всичко това, защото сега сме в царството на политиката на идентичността. И е много трудно да се правят компромиси около политиката на идентичност." Обама изрази загриженост, че тази тенденция ще се влоши от нарастващата сложност на изкуствения интелект и способността му да имитира публични личности. Той каза, че само съпругата му е успяла да разпознае дали силно фалшив аудиозапис, който се представя за него, всъщност е той.
Запитан за най-голямото си съжаление, Обама посочи липсата на действия за контрол върху оръжията в САЩ въпреки продължаващите масови стрелби.
Той каза, че Китай се е възползвал от вакуума в международните правила, възникнал след като той напусна поста. Докато бе на поста, той е положил съгласувани усилия да прекара известно време с „държави в региона, които не искаха да трябва да избират между САЩ и Китай, но не искаха да бъдат тормозени от Китай. Си Дзинпин оттогава е решил, че за да консолидира властта в Китай, той ще се ангажира с много по-националистическа стратегия и ще разбие някои от свободите, които са започнали да се появяват в Китай. Честно казано, с идването на моя наследник, мисля, че той видя възможност, защото президентът на САЩ не изглеждаше толкова загрижен за международната система, основана на правила. Това, което бих казал днес, е, че наистина имаме значително обтегнати отношения. Мисля, че Китай се чувства така, сякаш не трябва да действа при същите ограничения, както го правеше, докато бях президент".
Той също така беше критичен към действията на Владимир Путин и „по-широкото състезание, което се провежда по света между древния начин на възприемане на властта, който по същество се определя от насилие и принуда или „силата дава правото" и е свързан с господство и подчинение и по-модерната представа за националните държави, които се уважават една друга, независимо от размера и върховенството на закона".
„Не искам хората да мислят, че ако Путин се провали, ние сме спечелили, защото смятам, че тенденциите, които Путин представлява, неговата политика и авторитаризъм, прикриване и лъжа, жестокост, манипулация и репресии, това, което той представлява бълбука навсякъде, включително и в собствената ми страна. И ние трябва да внимаваме за това".

Станете почитател на Класа