Китай ще мъсти, ако президентът на Тайван се срещне с председателя на Конгреса на САЩ

Китай ще мъсти, ако президентът на Тайван се срещне с председателя на Конгреса на САЩ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.03.2023
  • Сподели:

Китайското правителство заплаши с отмъщение, ако президентът на Тайван Цай Инг-уен се срещне с говорителя на Камарата на представителите на САЩ тази седмица и призова САЩ да не я оставят да преминава през страната, като каза, че това би било „провокация".
Цай напусна Тайван в сряда следобед за 10-дневно пътуване, за да посети съюзниците си Белиз и Гватемала. Пътуването включва две междинни кацания, в Ню Йорк на влизане и в Лос Анджелис на излизане. Очаква се Цай да се срещне с председателя Кевин Маккарти в Калифорния, но още няма официално потвърждение.
Само няколко часа преди Цай да напусне Тайпе, китайската служба по въпросите на Тайван издаде предупреждение срещу пътуването. „Ако тя се срещне с председателя на Конгреса на САЩ Маккарти, това ще бъде поредната провокация, която сериозно нарушава принципа на Един Китай, накърнява суверенитета и териториалната цялост на Китай и унищожава мира и стабилността в Тайванския пролив. Ние твърдо се противопоставяме на това и определено ще предприемем мерки за решителен отпор", каза Жу Фенглиан, говорител на офиса. Принципът Един Китай е вътрешен китайски указ, който изяснява претенциите на правителството над Тайван.
Малко преди заминаването си в сряда, Цай каза на медиите, че външен натиск няма да попречи на Тайван да се ангажира със света. „Решимостта на Тайван да върви към света ще става все по-силна и по-силна. Ние сме спокойни, уверени, неотстъпчиви и непровокативни."
Пекин възнамерява да анексира Тайван под формата на "обединение". Демократично избраното правителство на Тайван и голямото мнозинство от народа отхвърлят перспективата за китайско управление.
САЩ не признават Тайван за държава, но силно подкрепят да се противопостави на нарастващите усилия на Пекин за военно сплашване и дипломатическа принуда. Американски служител каза, че среща на Маккарти с Цай няма да сигнализира за ескалация от страна на САЩ. „Членовете на Конгреса са се срещали с президента на Тайван при почти всеки транзит на тайвански лидери в миналото".

Станете почитател на Класа