Папата готов да действа като посредник в религиозния спор в Украйна

Папата готов да действа като посредник в религиозния спор в Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.03.2023
  • Сподели:

Папа Франциск е готов да действа като посредник в преговорите между каноничната Украинска православна църква (УПЦ) и разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ) в ситуацията, свързана с изселването на монаси от УПЦ от манастира Киево-Печорска лавра, каза Леонид Севастянов, председател на Световния съюз на староверците, говорейки за подробностите от личния си разговор с папата.
„Той ми каза, че е готов да стане посредник, за да позволи на УПЦ и ПЦУ да обсъждат всички лични въпроси. Той може да служи като посредник, може да помогне на УПЦ да защити своята позиция. Ако има проблем с установяването на отношения и съобщаването на позиции, той е готов да действа като посредник", каза Севастянов.
Той уточни, че понтификът няма правни механизми за съдействие освен призиви за мир и преговори. „Той може само да призовава за мир, диалог и преговори. По случая с Лаврата той призовава за зачитане светостта на култовите обекти, за да бъдат прекратени действията, които сега се извършват там, но той няма правни механизми да се намеси. по друг начин", обясни Севастянов.
На 10 март дирекцията на резервата Киево-Печорска лавра прекрати безсрочния договор за наем със Свето-Успенската Киево-Печорска лавра на УПЦ и нареди на монасите от каноничната църква да напуснат манастира до 29 март. Игуменът на лаврата , митрополит Павел нарече тези действия незаконни и обяви отказа на монасите да напуснат. На 20 март членовете на Светия синод на УПЦ, начело с митрополит Онуфрий, пристигнаха в кабинета на президента на Украйна, за да изложат своята гледна точка, но им беше отказана аудиенция. На 23 март Синодът на УПЦ излезе с обръщение към висшите йерарси, духовенство и енориаши с призив за защита на правото им да останат в Киево-Печорската лавра.
Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се обърна към предстоятелите на поместните православни църкви, папа Франциск, генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и други религиозни лидери и представители на международни организации, с призив за „полагане на всички възможни усилия" за предотвратяване на експулсирането на Монаси от УПЦ от Киево-Печорската лавра и принудителното затваряне на манастира.
На 15 март, по време на традиционната колективна аудиенция, папа Франциск, коментирайки ситуацията с Киево-Печорската лавра, призова страните в спора в Украйна да „уважават религиозните обекти". Хората, които се посвещават на молитва служат като подкрепа за Божия народ.".

Станете почитател на Класа