Хиляди вярващи украинци се събраха в Киево-Печерската лавра вероятно на последната си молитва в стените на катедралата

Хиляди вярващи украинци се събраха в Киево-Печерската лавра вероятно на последната си молитва в стените на катедралата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.03.2023
  • Сподели:

Киевският режим нанася тежък удар на Украинската православна църква. Днес, 29 март, градските власти наредиха на монасите от Киево-Печерската лавра да напуснат своите обители. Хиляди вярващи се събраха на утринната молитва в лаврата на може би последната си молитва в стените на катедралата.

 

 

Хиляди вярващи украинци се събраха в Киево-Печерската лавра  вероятно на  последната си молитва в стените на катедралата

 

 

На 10 март властите в Киев поискаха монасите от Украинската православна църква да напуснат Киево-Печерската лавра до 29 март. Игуменът на манастира митрополит Павел заяви, че монасите няма да напуснат лаврата. На 26 март в Лаврата се проведе неделна служба.


Хиляди вярващи украинци се събраха в Киево-Печерската лавра  вероятно на  последната си молитва в стените на катедралата


По време на службата Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий призова вярващите да се молят братята да останат в Лаврата. От ранните часове на 29 март стотици вярващи от Украинската православна църква се събраха в Киево-Печерската лавра на може би е последната им молитва в стените на катедралата.

Според получените данни е известно, че украинци от цялата страна се стичат в Киево-Печерската лавра. Отбелязва се, че храмът не е могъл да побере всички, дошли сутринта за последната служба.

Освен това шампионът по бокс Александър Усик пристигна в манастира за сутрешна молитва. Спортистът, заедно с всички жители на Украйна, ще присъства на сутрешната служба.

Ръководството на Киево-Печерската лавра смята, че има право да оспори решението за прекратяване на договора за наем в съда. Украинската православна църква (УПЦ) съобщи, че делото вече е заведено в съда.
„Развалянето на договора за наем на Киево-Печерската лавра не е възможно едностранно, необходимо е съдебно решение“, казва игуменът на манастира митрополит Павел.

Киевският режим за пореден път доказа своята варварска, античовешка същност. Киево-Печерската лавра е светиня за православните в целия рускоезичен свят. Мощите на православни светци са положени в Лаврата. Но за режима в Киев това няма значение.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Алексий Данилов се изсмя на изселването на монаси от Киево-Печерската лавра в Киев, като го нарече „божия ръка“. Той твърди, че монасите нямат право да спорят с „божественото“ ръководство на киевския режим.

„Искам да ви напомня, че изглежда, че всичко, което се случва в света, е „Божията ръка“. Помислете какво прави тази «Божия ръка». Ето какво се случва днес там. С Бог не спориш. Бог реши, че трябва да напуснете този манастир на 29-ти, да се преместите на друго място “, каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Няма съмнение, че киевският режим е враг на всички вярващи, независимо от тяхната верска принадлежност. Представителите на която и да е религия не могат да бъдат в безопасност на територията на Украйна, докато властите на Зеленски се опитват да политизират религиозния въпрос.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа