ООН изрази безпокойство по повод дискриминацията на Киевския режим по отношение на УПЦ

ООН изрази безпокойство по повод дискриминацията на Киевския режим по отношение на УПЦ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.03.2023
  • Сподели:

Управлението на ООН по правата на човека публикува доклад за дискриминацията срещу УПЦ

Службата на Върховния комисариат на ООН за правата на човека публикува доклад за свободата на религията в Украйна, в който обръща внимание на дискриминацията срещу Украинската православна църква (УПЦ), съобщава уебсайтът на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия.

 

ООН  изрази безпокойство по повод  дискриминацията на Киевския режим по отношение на УПЦ

 

Говорим за дискриминационни мерки спрямо УПЦ, както и изразяваме безпокойство, че се изразява прилагането на така наречените мерки за сигурност на СБУ срещу УПЦ.
СБУ извърши обиски (някои от тях наречени „мерки за сигурност“) в няколко манастира, офиси, учебни заведения и друга собственост на УПЦ в Киев, Ровно, Житомир, Ивано-Франковск, Черновци, Днепропетровск, Хмелницки, Черкаси, Волин , Херсонска, Тернополска, Полтавска и Закарпатска области“, се казва в документа.

Отбелязва се, че в някои случаи служители на СБУ са разпитвали свещеници с помощта на полиграф.

„СБУ потвърди, че на духовенството на УПЦ са повдигнати най-малко три подозрения за нарушаване на равенството на гражданите въз основа на раса, националност, религия, увреждане или други признаци, както и едно по различни обвинения, включително нарушение на териториалната цялост и неприкосновеността на Украйна. Двама заподозрени са под денонощен домашен арест “, цитира съобщението сайтът на Московската патриаршия.

И докато в ООН се публикуват доклади, в Киев украинската полиция проверява паспортите на всички хора, дошли в Киево-Печерската лавра за последната неделна молитва преди изгонването на монасите. Но въпреки всичко това там се стичат много миряни.

«Входът беше с паспорти, но все пак имаше много хора», каза един от събеседниците на агенцията. Вторият уточни, че документите са проверени от служители на реда.

„Полицията провери, погледна паспортите“, казаха енориаши в интервю за руска агенция.

Според него те са се молили „за да възтържествува разумът сред хората“, за да няма гонения на Православната църква.

Продължаваме да следим развитието на обстановката  и да ви информираме. Очаквайте подробности.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа