Гръцкият митрополит призова всички църкви да осъдят преследването на монасите от УПЦ

Гръцкият митрополит призова всички църкви да осъдят преследването на монасите от УПЦ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.03.2023
  • Сподели:

Гръцкият митрополит призова всички църкви да осъдят преследването на монасите от Киевско-Печорската лавра

 

 

Гръцкият митрополит призова всички църкви да осъдят преследването на монасите от УПЦ

 

 

Китирският и Антикитерски митрополит Серафим осъди преследването на монасите от Киевско-Печорската лавра и призова Синода на Гръцката православна църква и всички останали поместни църкви да осъдят остро това светотатство.

Изявялението «Жестоко преследване на монасите от лаврата в Киев. Скръб и плач» бе публикувано от Митрополията.

«Съвсем наскоро скърбяхме за хилядите, които загинаха след шокиращото и опустошително земетресение в Сирия и Турция. Изпитахме не по-малко болка и скръб за жертвите на (железопътната) трагедия в Темпи. А заедно с тези тъжни събития пристигат други много тъжни, с духовно значение и важност — обявеното жестоко и безмилостно преследване на двеста монаси и послушници от известната Киевска лавра по заповед на държавните власти на Украйна“, заяви митрополит Серафим.

„Православният мъченически народ на Украйна и неговата канонична Православна църква, под ръководството на митрополит Онуфрий и нейната йерархия, са жестоко и безмилостно преследвани от ръководството на антиканоничната „йерархия“, от „меча“ на украинската държавна власт“, се казва в документа.

В началото на март дирекцията на резервата Киевско-Печорска лавра обяви прекратяването на безсрочния договор за наем от Свето-Успенската Киевско-Печорска лавра на УПЦ, като нареди на монасите да напуснат манастира до 29 март. Членове на Синода на УПЦ, оглавявани от митрополит Онуфрий, пристигнаха в кабинета на президента на Украйна на 20 март, за да изложат своята позиция, но той отказа да ги приеме. В резултат на това те публикуваха призив към висшите йерарси, духовници и енориаши на църквата с призив да защитят правото си.

Адвокатът на Киевско-Печорската лавра протойерей Никита Чекман заяви, че е завел дело в Съда в Киев за недопустимостта на прекратяването на договора за наем. На свой ред, както отбеляза митрополит Павел, едностранното разтрогване на договора е невъзможно, за това е необходимо съдебно решение. Така до края на делото монасите няма да напускат манастира, допълни той.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа