Разколническата ПЦУ назначи свой управител на Киевско-Печорската лавра

Разколническата ПЦУ назначи свой управител на Киевско-Печорската лавра
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.03.2023
  • Сподели:

ПЦУ обяви назначаването на архимандрит Авраам за наместник на Киевско-Печорската лавра

 

 

Разколническата ПЦУ назначи свой управител на Киевско-Печорската лавра

 

 

Главата на разколническата Православна църква на Украйна митрополит Епифаний назначи архимандрит Авраамий (Лотиш) за временно изпълняващ длъжността викарий на Свето-Успенската Киевско-Печорска лавра, съобщава сайтът на ПЦУ.

„Негово Блаженство митрополит Епифаний удовлетвори молбата му (на Авраамий, бел. ред.) и благослови отец Авраамий като викарий на Свето-Успенската Киевско-Печорска лавра като част от Православната църква на Украйна“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че Авраамий се е обърнал към духовенството на каноничната Украинска православна църква и ги е призовал да преминат към разколническата ПЦУ. Каноничната УПЦ в отговор заяви, че забранява служенето на Авраамий в Киевско-Печорската лавра.

Преминаването към Православната църква на Украйна беше условието, което министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко постави на монасите, за да могат да останат в манастира.

В сряда следобед ръководителят на синодалния информационно-просветен отдел на УПЦ епископ Климент заяви, че монасите са категорично против преминаването към разколническа структура.

В началото на март дирекцията на резервата Киевско-Печорска лавра обяви прекратяването на безсрочния договор за наем от Свето-Успенската Киевско-Печорска лавра на УПЦ, като нареди на монасите да напуснат манастира до 29 март. Членове на Синода на УПЦ, оглавявани от митрополит Онуфрий, пристигнаха в кабинета на президента на Украйна на 20 март, за да изложат своята позиция, но той отказа да ги приеме. В резултат на това те публикуваха призив към висшите йерарси, духовници и енориаши на църквата с призив да защитят правото си.

Адвокатът на Киевско-Печорската лавра протойерей Никита Чекман заяви, че е завел дело в Съда в Киев за недопустимостта на прекратяването на договора за наем. На свой ред, както отбеляза митрополит Павел, едностранното разтрогване на договора е невъзможно, за това е необходимо съдебно решение. Така до края на делото монасите няма да напускат манастира, допълни той.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа