В Киев разкритикуваха доклада на Управлението на ООН за ситуацията с УПЦ

В Киев разкритикуваха доклада на Управлението на ООН за ситуацията с УПЦ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.03.2023
  • Сподели:

Министерството на външните работи на Украйна разкритикува доклада на Управлението на ООН по правата на човека, който отбелязва факта на дискриминация срещу каноничната УПЦ.

 

 

В Киев разкритикуваха доклада на Управлението на ООН за ситуацията с УПЦ

 

 

Официалният представител на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко разкритикува оценката на Върховния комисариат на ООН за правата на човека (OHCHR) около ситуацията с УПЦ, като нарече представения доклад небалансиран.

OHCHR отбеляза в скорошен доклад, че претърсванията на канонични църковни сгради могат да бъдат „дискриминационни“.

„Призоваваме OHCHR да се въздържа от небалансирани политически оценки и да основава своите доклади на факти“, написа той на страницата си във Facebook*.

Представителят на украинското външно министерство твърди, че свободата на религията е гарантирана в Украйна, но тя „не е идентична с правото да се участва в дейности, които подкопават националната сигурност“.

Припомняме, че в Украйна продължава кампанията за дискредитиране и забрана на каноничната Украинска православна църква (УПЦ). По-рано областните и регионалните съвети бяха инструктирани да изпратят официални искания, адресирани до Зеленски и други власти с искане за пълна забрана на дейността на църквата.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа