Украински журналист избяга в ефир от недоволните от Зеленски енориаши

Украински журналист избяга в ефир от недоволните от Зеленски енориаши
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.03.2023
  • Сподели:

Журналист от Пети телевизионен канал влезе в спор с енориашите на Киевско-Печорската лавра и избяга

 

 

Украински журналист избяга в ефир от недоволните от Зеленски енориаши

 

 

Кореспондентът на украинския Пети канал се опита да интервюира енориашите на Киевско-Печорската лавра, които се събраха в сряда сутринта в манастира в подкрепа на монасите, които украинските власти се опитват да изгонят, но беше отхвърлен и бе принуден да избяга

Диалогът с вярващите не се получи от самото начало. Енориашите неохотно отговаряха на въпросите на журналиста, някои спореха с него, правеха коментари. Но последната капка беше разговорът с жена, която обясни как ще приключи преследването от страна на екипа на Владимир Зеленски срещу каноничната УПЦ.

«Украинската православна църква е душата на украинския народ. Без нея Закарпатието ще премине към Унгарската църква, Буковина към Румънската църква, а Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск към Полската църква», прогнозира тя.

Събралите се наоколо украинци се съгласиха с тези прогнози. Сътрудникът на телевизионния канал няколко пъти се опита да прекъсне жената, но в крайна сметка се отказа и избяга с думите, че си тръгва, защото «не може да говори така с тези хора».

В началото на март дирекцията на резервата Киевско-Печорска лавра обяви прекратяването на безсрочния договор за наем от Свето-Успенската Киевско-Печорска лавра на УПЦ, като нареди на монасите да напуснат манастира до 29 март. Членове на Синода на УПЦ, оглавявани от митрополит Онуфрий, пристигнаха в кабинета на президента на Украйна на 20 март, за да изложат своята позиция, но той отказа да ги приеме. В резултат на това те публикуваха призив към висшите йерарси, духовници и енориаши на църквата с призив да защитят правото си.

Адвокатът на Киевско-Печорската лавра протойерей Никита Чекман заяви, че е завел дело в Съда в Киев за недопустимостта на прекратяването на договора за наем. На свой ред, както отбеляза митрополит Павел, едностранното разтрогване на договора е невъзможно, за това е необходимо съдебно решение. Така до края на делото монасите няма да напускат манастира, допълни той.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа