Норвегия: „Енергоемът TikTok център пречи на производството на боеприпаси за Украйна“

Норвегия: „Енергоемът TikTok център пречи на производството на боеприпаси за Украйна“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.03.2023
  • Сподели:

Един от най-големите производители на боеприпаси в Европа заяви, че усилията за посрещане на нарастващото търсене от войната в Украйна са били възпрепятствани от нов център за данни на TikTok, който черпи електричество в региона близо до най-голямата му фабрика.
Главният изпълнителен директор на Nammo, която е съсобственост с норвежкото правителство, каза, че планираното разширяване на най-голямата ѝ фабрика в централна Норвегия се е сблъскало с пречка поради липса на излишна енергия, заради изграждането на новия енергоемък център за данни на TikTok.
„Загрижени сме, защото виждаме, че бъдещият ни растеж е предизвикан от съхраняването на видеоклипове с котки", каза Мортен Брандцег пред
Търсенето на артилерийски снаряди е 15 пъти по-високо от нормалното и европейската индустрия за боеприпаси трябва да инвестира 2 милиарда евро в нови фабрики, за да бъде в крак с нуждите на Украйна, според Brandtzæg. Според някои оценки Украйна изстрелва от 6000 до 7000 артилерийски снаряда на ден и е изправена пред недостиг на боеприпаси след повече от година война.
Лидерите на Европейския съюз обявиха програма за възстановяване на разходите на страните, предлагащи артилерийски боеприпаси на Украйна, от фонд от 1 милиард евро, като същевременно изразходват допълнителен 1 милиард евро за увеличаване на капацитета за производство на боеприпаси в целия блок.
Но плановете на Nammo да разшири най-голямото си производствено съоръжение се сблъскаха с усилията на TikTok да подобри имиджа си в лицето на нарастващия брой забрани по света, като съхранява данните на европейците по-локално.
Правителството на Обединеното кралство, Европейската комисия и Европейският парламент също наскоро забраниха TikTok от телефоните на персонала поради опасения, че потребителските данни, принадлежащи на компанията – собственост на китайската фирма ByteDance – могат да бъдат събирани от правителството на Китай.
В изслушване в Конгреса миналата седмица обаче главният изпълнителен директор на компанията настоя, че TikTok е напълно независим от китайското правителство и китайските власти нямат достъп до неговите данни. В опит да успокои европейските законодатели, TikTok каза, че ще започне да съхранява европейски потребителски данни на местно ниво тази година и обяви планове за откриване на нови центрове за данни в Ирландия и в района на Хамар в Норвегия.
Elvia, местният доставчик на енергия, потвърди пред Financial Times, че електрическата мрежа няма свободен капацитет, след като го е разпределила към центъра за данни на принципа „първи дошъл, първи обслужен". Ще отнеме време допълнителният капацитет да стане наличен.

Станете почитател на Класа