Н. Патрушев: „Разпадането на Европейския съюз не е далеч“

Н. Патрушев: „Разпадането на Европейския съюз не е далеч“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.03.2023
  • Сподели:

"Колапсът на Европейския съюз не е далеч. Очевидно е, че европейците няма да толерират тази наднационална суперструктура, която не само не се оправдава, но тласка Стария свят към открит конфликт с нашата страна. САЩ са готови да се бият с Русия не само до последния украинец, но и до последния европеец", каза секретарят на Съвета за сигурност на Русия, Николай Патрушев, пред „Российская газета".
Патрушев припомни, че по време на Студената война Пентагонът е бил готов да превърне Европа в радиоактивна пустиня при най-малката опасност от страна на СССР. „Малко вероятно е нещо да се е променило в главите на американските стратези", отбеляза той.
Според шефа на руската сигурност „Парадоксът е, че Вашингтон има пряк интерес от разпадането на Европейския съюз: да елиминира икономическия си конкурент, да не позволи на Европа да просперира за сметка на сътрудничеството с Русия. Американците вече положиха големи усилия, за да гарантират, че Старият свят ще бъде лишен от статута си на икономическа сила. До голяма степен това е причината Вашингтон да върти историята за антируските санкции", припомни той.
Патрушев посочи „В момента икономическият модел на ЕС, базиран на комбинация от евтини енергийни ресурси от Русия и напреднали европейски технологии, се променя радикално. Прилагането на съвместни планове с Вашингтон за намаляване на суровината – от Русия - и технологичната зависимост - от Пекин ще нанесе не по-малък удар на Европа", предупреди той.
Освен това, продължи Патрушев, ЕС е в „миграционна безизходица: много от идващите там не само не искат да се интегрират в европейската общност, но и създават свои обичаи, принуждавайки местните власти и населението да живеят по техните закони. Представители на престъпни групи и бойци отиват в Европа", посочи шефът на руската сигурност.
„Извършителите на нашумелите терористични атаки от последните години в Лондон, Брюксел и Париж бяха граждани на ЕС, които идват от национални анклави, които вече съществуват в Европа. Ако си припомним, че Ал-Кайда, ИД и други терористични организации са създадени навремето от САЩ, а терористите в Сирия и Ирак се обучават от инструктори на ЦРУ, тогава е възможно същите хора да стоят зад подготовката на терористични атаки в Европа. Целта им е да дестабилизира обстановката на континента, тъй като САЩ не се интересуват от неговото бъдеще", посочи той.
Обобщавайки, Патрушев подчерта „Русия ще запази специалната си роля на континента, въпреки опитите на своите противници. САЩ доминират в Европа, пренебрегвайки факта, че водещата роля на континента исторически принадлежи на Русия. През 19 век това беше Руската империя, през 20 век Съветският съюз. Така ще бъде и през 21 век", завърши той.

Станете почитател на Класа