Нова Зеландия може да се присъедини към неядрения компонент на Aukus

Нова Зеландия може да се присъедини към неядрения компонент на Aukus
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.03.2023
  • Сподели:

Правителството на Нова Зеландия потвърди, че обсъжда присъединяване към неядрената част на алианса Aukus, основан от Австралия, Обединеното кралство и САЩ. „Беше ни предложена възможността да говорим за това дали бихме могли или желаем да участваме в този втори стълб с неядрен аспект. Посочих, че ще имаме желание да го проучим", каза Андрю Литъл, министър на отбраната на Нова Зеландия. Вторият „стълб" на сделката от три части обхваща споделянето на напреднали военни технологии, включително квантово изчисление и изкуствен интелект.
На Нова Зеландия не е бил предложен шанс да се присъедини към първия стълб, нито би приела, поради своята антиядрена позиция. Литъл каза още „Каквото и да е членство в Aukus не би могло да компрометира нашите правни задължения и нашия морален ангажимент към безядрен режим".
Това идва седмица след като министърът на външните работи на Нова Зеландия, Наная Махута, посети висши китайски дипломати, които изразиха загриженост относно военното обвързване между Австралия, Обединеното кралство и САЩ, което се съсредоточава върху получаването на Австралия с атомни подводници. По време на посещението си в Пекин миналата седмица, каза Махута, китайските официални лица са изразили ясно своите опасения. „Те признаха нашата позиция по въпроса. Ние не сме част от тези договорености", каза Махута.
Нова Зеландия има и други опасения относно Aukus, включително, че може да застраши договора от Раротонга, който определя големи райони от Тихия океан за свободни от ядрени оръжия. „Нашата загриженост е да не видим милитаризацията на Тихия океан, договорът от Раротонга да бъде спазен и това е основата, на която са получени нашите уверения от Австралия във връзка с тези договорености", каза Махута.
Китай е категорично против Aukus, като говорителят на външното министерство Уан Уенбин очерта „сериозната загриженост и твърдото противопоставяне" на Китай. Не е ясно дали Китай има същите опасения по отношение на неядрените части на Aukus.
Бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк каза, че не е в интерес на Нова Зеландия да бъде свързана с Aukus.

Станете почитател на Класа