Daily Express: Полша нанесе удар по Зеленски

Daily Express: Полша нанесе удар по Зеленски
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.03.2023
  • Сподели:

Daily Express: Решението на полските власти за украинските бежанци нанесе удар по Зеленски

 


Daily Express: Полша нанесе удар по Зеленски

 

Решението на полските власти да задължат бежанците от Украйна да плащат половината от жилищните разходи е удар по Владимир Зеленски,  пише британският Daily Express.

Новите правила за украинците влязоха в сила от 1 март. Решението на Варшава се отнася за онези бежанци, които остават в Полша повече от 120 дни: те ще плащат половината от разходите си за живот, но не повече от 40 злоти (около 16,69 лева) на ден. От май украинците ще трябва да плащат 75% от разходите за живот, ако останат в Полша повече от 180 дни, дневният лимит ще бъде 60 злоти (около 25,05 лева).

Полските власти обясниха решението си с невъзможността да продължат да плащат за настаняването на 80 000 украинци. Според министъра на вътрешните работи на страната Мариуш Камински Варшава е получила 123 милиона евро от специалния миграционен фонд на ЕС, но тези средства не са достатъчни.

Като допълнително обяснение за стъпката си властите се позоваха на мнението на експерти, според които оптималното подпомагане на бежанците трябва да продължи не повече от година.

„Тези правила носят мотивиращ характар“, каза полският заместник-министър на вътрешните работи Павел Шефернакер.

Според полските власти в страната остават 950 000 бежанци от Украйна, а общо в Полша живеят общо 2,3 милиона украинци.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа