Президентът на Чехия коментира евентуалното влизане на Украйна в НАТО

Президентът на Чехия коментира евентуалното влизане на Украйна в НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.03.2023
  • Сподели:

Чешкият президент Павел: Няма да е лесно за НАТО да вземе единодушно решение за членството на Украйна

 


Президентът на Чехия коментира евентуалното влизане на Украйна в НАТО

 

За страните от Северноатлантическия алианс няма да е лесно да вземат единодушно решение за приемането на Украйна в НАТО, заяви президентът на Чехия Петр Павел в интервю за полското издание Rzeczpospolita.

Отговаряйки на въпрос относно единодушното решение и подкрепата за тази стъпка от Унгария и Турция, чешкият лидер изрази съмнение.

«Честно казано, мисля, че ще бъде трудно. НАТО е от 30 държави. Надявам се, че след срещата на върха ще бъдат 32. Трудно е да се вземе общо решение в такава група. Но мисля, че след известно време, благодарение на общите усилия и някои страни, действащи като защитници на Украйна, ще постигнем напредък“, каза той.

Според президента на Чешката република «Украйна заслужава да бъде приета в НАТО» и «изпълнява условията».

„Бих казал, че за Украйна е по-изгодно първо да стане член на ЕС, а след това на НАТО“, добави той, като обясни, че когато конфликтът приключи, „ще започне възстановяването на Украйна“, което ще доведе до бързо приемане на Украйна в ЕС.

„Икономическите връзки ще улеснят получаването на членство в НАТО в бъдеще“, добави той.

Владимир Зеленски заяви по-рано, че Украйна кандидатства за присъединяване към НАТО в ускорен порядък.

Процедурата за приемане на Украйна в НАТО вече е несвоевременна, каза по-късно Джейк Съливан, помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност.

А генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, коментирайки изявлението на Зеленски, призна непроменената позиция на блока за правото на всяка страна да определя своя собствен път и за политиката на „отворени врати“, но подчерта, че НАТО ще концентрира усилията си върху това да помогне на Киев да се защити.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа